Tuesday, 28 June 2022 13:42

Γεωργία Ανδρέου: «Όπου υπάρχει μία πρόκληση, ο καλλιτέχνης βλέπει μια προοπτική»

 Συνέντευξη στον Γιώργο Ψάχο

Υπάρχει άραγε ένα ιδανικό εγχειρίδιο της... δυστυχίας ; Ένα εγχειρίδιο που ίσως μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα δυσάρεστα γεγονότα που μας περιβάλλουν ενίοτε σε καθημερινή βάση, από τα πιο μικρά στα πιο μεγάλα. Ίσως έτσι να βρούμε τον δρόμο προς μια ικανοποιητική μορφή ευτυχίας. Από μόνο του όμως αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση.

Για την Γεωργία Ανδρέου όμως κάθε νέα δουλειά είναι μια πρόκληση και ένα στοίχημα. Γιαυτό και προχώρησε στην θεατρική διασκευή του επιτυχημένου, χιουμοριστικού αλλά και απαιτητικού έργου του Πωλ Βατζλάβικ, με τίτλο «Φτιάξε την δυστυχία μόνος σου». Η σκηνοθέτιδα φημίζεται όχι μόνο για την απροσδόκητο τρόπο που προσεγγίζει τις παραστάσεις της, αλλά και για τις προωτοποριακές κινήσεις που επιχειρεί στον χώρο της Τέχνης, όπως την επιθυμία της να ανεβάσει την πρώτη παράσταση κρυπτοθεάτρου στην Ελλάδα.

Η Γεωργία Ανδρέου μίλάει στο Culture Press για την παράστασή «Φτιάξε την δυστυχία μόνος σου», την προσωπική σκηνοθετική της οπτική, αλλά και τις αμέτρητες προοπτικές που κρύβει το Κρυπτοθέατρο και η ψηφιακή τέχνη.

Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου 02

-Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Πολ Βατζλάβικ, ένα εγχειρίδιο της δυστυχίας. Τι σας έλκυσε στο συγκεκριμένο βιβλίο και αποφασίσατε να το μεταφέρετε στο θεατρικό σανίδι;

Πιστεύω ότι όσοι επιβιώσαμε από το προηγούμενο διάστημα, σωματικά, ψυχικά και πνευματικά, είμαστε οι αφανείς ήρωες του ‘21. Η χώρα μου και οι άνθρωποί της βυθίζονται σε όλο και περισσότερη δυστυχία, σε όλο και μεγαλύτερη απόγνωση. Θέλησα να δώσω χρώμα και φως στη ζωή μου και έπειτα είχα την επιθυμία να το μοιραστώ αυτό και με άλλους. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, μπορούμε όμως να αλλάξουμε τη θέση μας στα πράγματα. Να δώσουμε μεγαλύτερο ψυχικό χώρο στην ευτυχία. Το βιβλίο αποτέλεσε ένα ιδανικό σημείο εκκίνησης για να εκφράσω τις σκέψεις μου. Δεκάδες μικρά καθημερινά πράγματα, πολλές φορές χωρίς καν να το αντιληφθούμε, γίνονται παγίδες που εμείς βάζουμε στον εαυτό μας και συχνά πέφτουμε μέσα, φτιάχνοντας έτσι μόνοι την δυστυχία μας. Αυτός πιστεύω ότι είναι και ο λόγος που πολλοί θεατές που έρχονται βρίσκουν ένα κομμάτι της παράστασης να συνδεθούν μαζί του, να ταυτιστούν και να αναστοχαστούν.

- Με βάση τα όσα ζούμε σαν ανθρωπότητα τον τελευταίο καιρό (πανδημία, πόλεμος, κοινωνικός ρατσισμός, βία), το έργο εκτός από επίκαιρο, μπορεί να είναι και... διδακτικό;

Η επιθυμία μας είναι να μοιραστούμε με το κοινό τα πράγματα που ανακαλύψαμε δουλεύοντας με το έργο, τους μηχανισμούς της δυστυχίας μας και τα μικρά μυστικά για μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Η αμεσότητα με την οποία το έργο μιλάει στον καθένα από εμάς, προσφέρει την κατάλληλη μαγιά για να στηριχτούμε σε αυτό και να στήσουμε ένα θέαμα fusion και πολυμορφικό, που συνδυάζει διαφορετικά θεατρικά είδη, τεχνικές, και εκφραστικά μέσα, με στόχο να διαφωτίσει την αδιάψευστη αλήθεια ότι ο άνθρωπος είναι δυστυχής επειδή δεν γνωρίζει ότι είναι ευτυχής. Και πράγματι, αν αντιληφθούμε τον εαυτό μας μέσα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, θα συνειδητοποιήσουμε ότι πάντα η επιλογή  είναι στο χέρι μας, ίσως απλά δεν έχουμε επίγνωση ή το σθένος για την αλλαγή. Αυτό προσφέρει η παράσταση. Έναν οδηγό επιβίωσης για τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου 01

- Σχεδιάζετε στο εγγύς μέλλον να ανεβάσετε μια παράσταση Κρυπτοθεάτρου, κάτι ιδιαίτερα καινοτόμο για τα δεδομένα της Ελλάδας. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για αυτό;

Το Κρυπτοθεάτρο είναι ένας εντελώς καινούριος καλλιτεχνικός χωροχρόνος, που δεν είναι ούτε αληθινός ούτε φανταστικός, ένα υβρίδιο φυσικής και ψηφιακής πραγματικότητας, ένα ολόκληρο παράλληλο σύμπαν, στο οποίο θα βιώνεται μια εντελώς πρωτόγνωρη εμπειρία. Το πρώτο βήμα είναι να προσφέρουμε στο κοινό μια υβριδική θεατρική παραγωγή με παρουσία στο φυσικό και ψηφιακό σύμπαν, σε τεχνολογία συστοιχίας αλυσίδων (blockchain) και NFTs. Η υπό διερεύνηση εξέλιξη του -συμπεριλαμβάνοντας τα οφέλη και τους προβληματισμούς που ένα τέτοιο εγχείρημα ενέχει- είναι η παρουσία του θεάτρου στον υβριδικό κόσμο του Μετασύμπαντος, ένα χώρο όπου πραγματικότητα και φαντασία συγχωνεύονται.

- Πώς μπορεί να αλλάξει η χρήση της τεχνολογίας των NFTs και blockchain τον χώρο του Θεάτρου και της Τέχνης γενικότερα;

Τα NFTS, σε πρακτικό επίπεδο, δίνουν τη δυνατότητα σε ένα έργο τέχνης να είναι παγκόσμια, αέναα, σε πραγματικό χρόνο, ψηφιακά υπαρκτό και ο καλλιτέχνης να μπορεί να το επικοινωνεί χωρίς ενδιάμεσους και να αμείβεται για το έργο του εσαεί. Η τεχνολογία blockchain στην οποία στηρίζεται το Κρυπτοθέατρο, ευαγγελίζεται ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για ισότιμη και ελεύθερη πρόσβαση στα αγαθά και στη γνώση, θεμελιώδεις αξίες για τη δημιουργία δημοκρατικών, ανοιχτών και συνεκτικών κοινωνιών. Όλοι θα μπορούν να συνδιαλέγονται, πλέον, με απόλυτη διαφάνεια, αμεσότητα και χωρίς ενδιάμεσους. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια νέα επανάσταση που πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που οργανώνονται και λειτουργούν οι κοινωνίες. Σύντομα το Μετασύμπαν θα εισβάλει στο χώρο της τέχνης και του θεάτρου, αναπόφευκτα και θα πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Ας φανταστούμε ένα θέατρο υπαρκτό σε ένα τέτοιον κόσμο. Οι προοπτικές που ανοίγονται είναι ασύλληπτες.          

- Ποιά είναι τα σημαντικότερα μηνύματα που θέλετε να περάσετε στο κοινό μέσω της παράστασης;

Η ζωή μας είναι μοναδική και πολύτιμη. Και εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να τη σπαταλάμε στη μιζέρια, την γκρίνια για τη δυστυχία. Αν το πιστέψουμε πραγματικά αυτό, τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι, όπως μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας τη δυστυχία μας, μπορούμε επίσης να φτιάξουμε και την ευτυχία μας. Η ζωή σού επιστρέφει ό,τι της δίνεις.. Το ερώτημα παραμένει. Αν συνειδητοποιήσουμε τι κάνουμε στον εαυτό μας, θα μπορούμε να το σταματήσουμε; Σίγουρα η συνειδητοποίηση είναι ένα πρώτο βήμα.

- Βάσει των μέχρι τώρα παραστάσεών σας (Λέσχη Γενεοκτόνων, Φτιάξε την δυστυχία σου μόνος σου, Μέσα της, Η Κασσάνδρα και ο Λύκος), ποιό ‘η ποιά θα λέγατε είναι εκείνα τα στοιχεία που σας χαρακτηρίζουν ως σκηνοθέτιδα;

Το απροσδόκητο, θα έλεγα αυτοσαρκαζόμενη. Θεωρώ ότι όπου υπάρχει μία πρόκληση, ο  καλλιτέχνης, βλέπει μια προοπτική. Η αυθεντικότητα, η ανατροπή και η αντσυμβατικότητα είναι έννοιες που πιστεύω. Κάνω θέατρο όταν έχω και θέλω κάτι να πω. Κάθε νέα μου δουλειά είναι και ένα στοίχημα για ‘μένα, μία πρόκληση. Προσπαθώ να αποφεύγω τις ασφαλείς επιλογές. Θέλω να δοκιμάζω καινούρια πράγματα, διαφορετικές καταστάσεις και να πειραματίζομαι. Η επανάληψη μου προκαλεί ανία και πλήξη. Μου αρέσει να δημιουργώ ατμόσφαιρες και ήχους. Και μέσα από αυτά να αφηγούμαι μία ιστορία. Ένα σκοτεινό μονοπάτι που στο τέλος σε βγάζει στο φως. Στη δουλειά μου είμαι απαιτητική, φιλομαθής και έχω μια έμφυτη περιέργεια. Μου αρέσει να σκάβω την αλήθεια και την ουσία των πραγμάτων και να εξερευνώ το βάθος της ανθρώπινης φύσης. Γιατί θέλω να ανακαλύψω αυτό που δεν ξέρω και να εξερευνήσω νέους τρόπους. Η κάθε δουλειά είναι ένα νέο παιδί το οποίο το παρακολουθώ να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται, ζωντανά, στη σκηνή, σε συνεργασία και επαφή με όλους τους συνεργάτες. Ξεκινάω πάντα έχοντας μια ιδέα στο μυαλό μου και έπειτα την φροντίζω, την καλλιεργώ και την παρακολουθώ να αναπτύσσεται.

Related items