Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 21:17

Κριτική: "Τoo much info clouding over my head"

Γράφει η Ράνια Παπαδοπούλου

Ένας φιλόδοξος τριαντάρης σκηνοθέτης γεμάτος ψυχαναγκασμούς και σε υπαρξιακή κρίση μπαίνει σε περιπέτειες προσπαθώντας να μαζέψει χρήματα για μια ταινία που δεν θέλει να κάνει. Αυτό είναι το θέμα της ταινίας «Τoo much info clouding over my head» του Βασίλη Χριστοφιλάκη, που απέσπασε το 2017 τρία βραβεία στο 58o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΒΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ- ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ, ΒΡΑΒΕΙΟ E.K.K ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ, ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΤ «NEW CINEMA»), της οποίας η φεστιβαλική πορεία συνεχίζεται με επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ- ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΠΑΡΙΣΙ/ ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ/ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ‘CYPRUS FILM DAYS’, ΛΕΜΕΣΟΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ- ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΙΡΕΣ).

Πλήθος του καλλιτεχνικού - και όχι μόνο- κόσμου, αλλά και όλοι οι συντελεστές της ταινίας βρέθηκαν στην επίσημη πρεμιέρα της στις ελληνικές αίθουσες, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη 15 Μαΐου στο ανακαινισμένο Ααβόρα στα Εξάρχεια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας το κοινό γελούσε ασταμάτητα με τις έξυπνες ατάκες των ηθοποιών, πράγμα που οφείλεται και στην αρτιότητα του σεναρίου.

Το «Τoo much info clouding over my head», δεν είναι η κλασική κωμωδία που έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Και σίγουρα δεν είναι μία οποιαδήποτε κωμωδία. Η ταινία είναι ασπρόμαυρη, εκτός από τα πλάνα που παρουσιάζουν γεγονότα και μνήμες από το παρελθόν του ήρωα, του Βασίλη, ο οποίος πασχίζει να διαχειριστεί όλες τις πληροφορίες που δέχεται, αλλά και να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με όλες τις καταστάσεις του καλείται να αντιμετωπίσει ένας νέος της γενιάς του.

Η ασπρόμαυρη αισθητική της ταινίας θέτει τους θεατές σε απόσταση από το θέμα, ούτως ώστε να ασκήσουν ένα είδος κριτικής αλλά και αυτοκριτικής, ανάλογα με την ηλικιακή κλίμακα στην οποία ανήκουν. Παράλληλα, οι έγχρωμες σκηνές από την παιδική ηλικία του ήρωα, ίσως να συμβολίζουν και το αίτημα της αθωότητας σε μία εποχή, που χαρακτηρίζεται από πάσης φύσεως κοινωνικά, πολιτισμικά και πολιτικά προβλήματα.

Ένα εξίσου ενδιαφέρον σημείο είναι και η «κινηματογραφική γλώσσα» της ταινίας, που σκιαγραφείται από τη θέση της κάμερας του κινηματογραφιστή. Για παράδειγμα, όταν η σκηνή θέλει να σατιρίσει απλά μία κατάσταση η γωνία λήψης είναι πλονζέ (σ.σ. κινηματογράφηση από ψηλά με την κάμερα να κοιτάζει προς τα κάτω), ενώ όταν η σκηνή παρουσιάζει κάποια από τα προβλήματα ή τους προβληματισμούς της γενιάς των 30+, η γωνία λήψης είναι κοντρ πλονζέ, δίνοντας έμφαση στο θέμα.

tminf

Ο Βασίλης Χριστοφιλάκης, που σκηνοθετεί, έχει γράψει το σενάριο και πρωταγωνιστεί στην ταινία, έχοντας ήδη μία δεκαετή θητεία στο χώρο του θεάτρου, εκφράζει με τρόπο κωμικό όλες τις ανησυχίες της γενιάς του, σατιρίζει ανθρώπους και καταστάσεις και ενίοτε αυτοσαρκάζεται. Ως καλλιτέχνης είναι φανερά επηρεασμένος από μεγάλους κινηματογραφιστές, όπως ο Woody Allen, o Orson Wells κλπ., αλλά το σημαντικότερο από όλα είναι ότι χτίζει τη δική του «κινηματογραφική ταυτότητα», δημιουργώντας το προσωπικό του μοναδικό ύφος.

Το “Too much info clouding over my head”, διαθέτει όλα αυτά τα στοιχεία που συντελούν στην επιτυχία μίας ταινίας: ένα καλογραμμένο σενάριο, εξαιρετική σκηνοθεσία, ένα cast ηθοποιών που ανταποκρίνεται απόλυτα στις απαιτήσεις της ταινίας, πολύ καλό μοντάζ, μουσική που συμπληρώνει την ιστορία της ταινίας.

Η πρώτη ταινία του Βασίλη Χριστοφιλάκη δικαιολογημένα απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα Φεστιβάλ που παρουσιάστηκε μέχρι στιγμής. Δεν πρόκειται απλά για την κωμωδία της χρονιάς, αλλά και για μία από τις καλύτερες ελληνικές κωμωδίες της τελευταίας δεκαετίας, με το Βασίλη Χριστοφιλάκη να αποτελεί όχι μόνο τον Έλληνα Woody Allen, αλλά και έναν από τους πιο ταλαντούχους κινηματογραφιστές της γενιάς του, που σίγουρα θα μας απασχολήσει στο μέλλον.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία αναζητήστε στο:

https://www.facebook.com/tminfoclouding/

Ημερολογιο

« October 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31