Tuesday, 29 January 2019 09:29

Η λειτουργία του χορού ως ένα σώμα

«Ένα ταξίδι μέσα από την αφροβραζιλιάνικη πολιτιστική έκφραση της capoeira στις σύγχρονές τεχνικές σωματικού θεάτρου».

Εφαρμογή πάνω στο κείμενο της Αντιγόνης του Σοφοκλή.
H τάση του Ευρωπαϊκού Θεάτρου του 20ου αιώνα προς μια διαπολιτισμική κατεύθυνση και η επιρροή που άσκησαν σε αυτό, οι μη-Δυτικές παραστασιακές τεχνικές, οδήγησε στη χρήση των νέο-τελετουργικών στοιχείων στη σύγχρονη δραματουργία.
Χαρακτηριστικό των παραπάνω παραστασιακών τεχνικών είναι ότι σε μια θεατρική παράσταση εκπροσωπούνται ισόρροπα όλα τα στοιχεία της: η δραματουργία, η μουσική, το τραγούδι, ο χορός, η κίνηση (με τα ακροβατικά και την παντομίμα ως αναπόσπαστα στοιχεία της) κι η ενδυμασία.
H σωματική εκπαίδευση της capoeira είναι άρρηκτα δεμένη με τον τελετουργικό της χαρακτήρα . Μέσα από ένα δίκτυο συμβολισμού επιτυγχάνεται η διαδραστική συμμετοχή στους βασικούς τομείς (μουσική, τραγούδι, παιχνίδι) καθώς και η λειτουργία του «χορού» ως ένα σώμα.
Με θέμα την Αντιγόνη του Σοφοκλή, θα κινηθούμε μέσα από διαφορετικούς σωματικούς κώδικες, εκφραστικές ποιότητες και ρυθμικά μοτίβα, καταλήγοντας σε μια βιωματική προσέγγιση των χαρακτήρων και του κειμένου.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσα σε 12 ώρες (2 ημέρες από 6 ώρες) και ως κατακλείδα θα έχει την δημιουργία ενός μικρού δρώμενου.
50340815 2213832488873304 4680066965841117184 n
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ
- Μελέτη του ρυθμού μέσα από το λόγο και το σώμα.
- Βιωματική επεξεργασία του λόγου μέσα από την κίνηση.
- Η κινησιολογία, ο ρυθμός και η μουσική της capoeira ως μέσω εκπαίδευσης του ηθοποιού.
- Θεωρητική προσέγγιση του πρακτικού μέρους.
- Μελέτη του τελετουργικού δρώμενου

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, μουσικούς - τραγουδιστές, χορευτές, καλλιτέχνες του δρόμου, καλλιτέχνες του τσίρκου, παιδαγωγούς, εικαστικούς αλλά και σε οποιονδήποτε θα ήθελε να εξερευνήσει τα εκφραστικά του μέσα.
Dresscode: Άνετα ρούχα, χαρτί και μολύβι.
Η προετοιμασία ενός σύντομου μονoλόγου (πέντε σειρές) και ενός τραγουδιού θα είναι απαραίτητη.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή, 19 & 20 Ιανουαρίου από τις 11.00 έως τις 18.00 με διάλειμμα μίας ώρας στις 14.00 το Σάββατο και στις 15.00 την Κυριακή. Στο τέλος του σεμιναρίου την Κυριακή από 16.00 - 18.00 θα γίνει η προετοιμασία και παρουσίαση του δρώμενου.
Διάρκεια ωρών: 14

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν και Αιτήσεις Συμμετοχής μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη ιστοσελίδα:
https://www.steliosvlachos.com/xoros-os-ena-soma

Πληροφορίες: 99 422855 / 99 569585

Περιορισμένος αριθμός θέσεων
Τελευταία ημέρα υποβολής συμμετοχών: Πέμπτη 10 Ιανουαρίου
Με το πέρας του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.


Xορηγός: (Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Πολιτιστικές Υπηρεσίες - ΥΠΠ
Διοργάνωση: Στέλιος Βλάχος - DeciCanto , Κόσμος χωρίς σύνορα

Η Κάλλια Θεοδοσιάδη είναι πτυχιούχος της ανωτέρας επαγγελματικής σχολής χορού Νίκης Κονταξάκη και του τμήματος θεατρικών σπουδών της σχολής Καλών τεχνών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Φοίτησε στην εθνική σχολή θεάτρου και χορού στην Βαρκελώνη “Institute del Teatre” με ειδίκευση στο σωματικό θέατρο και στην πρακτική εφαρμογή πάνω στην χορογραφία. Ανήκει στην πρώτη γενιά δασκάλων-formados capoeira στην Αθήνα όπου και πήρε τον τίτλο μετά από δεκαετή φοίτηση στην ακαδημία capoeira Banzo de Senzala .Έχει συμμετάσχει ως χορεύτρια, ηθοποιός και χορογράφος-κινησιολόγος με διαφόρους φορείς του εξωτερικού και της Ελλάδας (όπως μεταξύ άλλων ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Μέγαρο Μουσικής, Ρωμαικό Ωδείο, Institut del Teatre, Northcote Theater) σε διάφορα project και festival μπαλέτου, χοροθεάτρου, θεάτρου δρόμου, αρχαίου δράματος, όπερας, commedia del arte, illusion show, divise theater, theater forum, Θέατρο ντοκουμέντο κ.α.

Η Μυρτώ Παπαδοπούλου είναι καθηγήτρια χορού, μουσικοκινητικής αγωγής C.Orff και πτυχιούχος θεατρολογίας. Συμμετείχε σε σεμινάρια θεάτρου με τους ηθοποιούς του Odin Teatret T. Wental k R. Carreri. Από το 1997 συμμετέχει σε ομάδες θεάτρου (ΟΜΜΑ, ΗΕLIX THEATRE και ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥΤΣΙΟΥ) και έχει λάβει μέρος σε παραστάσεις χορού, σε θεατρικά δρώμενα και παραστάσεις θεάτρου δρόμου, σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιμελείται της κίνησης σε θεατρικές παραστάσεις και εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια βιωματικής μάθησης σε σχολεία. Το 2015 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συμμετείχε στη δημιουργία προγραμμάτων σπουδών για τον κλασικό χορό στα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια και Λύκεια.