Wednesday, 20 February 2019 21:03

Γιάννης Αλεξίου: «Η ίδια η μουσική με έκανε συλλέκτη της»

Συνέντευξη του Γιάννη Αλεξίου στη Ράνια Παπαδοπούλου

Το «Vinyl is Back», το μεγαλύτερο φεστιβάλ της επαναφοράς του βινυλίου ετοιμάζεται για μία ακόμη συνεχή χρονιά, να ανοίξει τις πόρτες του από τις 7 έως τις 9 Δεκεμβρίου στο Cine Κεραμεικός, καλώντας το αθηναϊκό – και όχι μόνο – κοινό να ζήσει τη μαγεία της μουσικής.

Φανατικός συλλέκτης δίσκων βινυλίου, ο δημοσιογράφος Γιάννης Αλεξίου ξεκίνησε την συλλογή του το Δεκέμβριο του ’78 και σήμερα διαθέτει μια από τις πιο πλούσιες και ολοκληρωμένες συλλογές. Τον Οκτώβριο του 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο «Βινύλιο, τα καλύτερά μας χρόνια!» (εκδόσεις Φαρφουλάς), που έχει εξαντληθεί. Είναι από τους διοργανωτές και υπεύθυνος επικοινωνίας και προβολής του Vinyl is Βack, της κορυφαίας εκδήλωσης για το βινύλιο, από τον Μάρτιο του ’13.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ, μιλήσαμε μαζί του για τη διοργάνωσή του αλλά και όλα αυτά που συντελούν στην επαναφορά του βινυλίου.

-Το Vinyl is Back επιστρέφει για μία συνεχή χρονιά καλώντας όλους τους λάτρεις του βινυλίου να συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Τι θα περιλαμβάνει φέτος το φεστιβάλ;

Γ.Α.: Κατ’ αρχάς χιλιάδες δίσκους, μεταχειρισμένους, καινούργιες κυκλοφορίες και προσφορές, σε ένα υπέροχο χώρο, το Cine Κεραμεικός, που είναι sold-out από συμμετοχές πάγκων. Ιδιαίτερη στιγμή θα είναι η παρουσίαση του δεύτερου δίσκου της σειράς “Vinyl is Back – Live Sessions” με το συλλεκτικό βινύλιο των Locomondo, παραγωγής του φεστιβάλ, που θα διατεθεί αποκλειστικά το τριήμερο.  Στις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ βινυλίου θα υπάρχουν live 5 εξαιρετικών σχημάτων τζαζ στην οποία είναι αφιερωμένη η φετινή θεματική (Γιώργος Κοντραφούρης Baby Trio, Τάκης Μπαρπέρης Group, Νάσια Γκόφα Quartet με Γ. Κρομμύδα, Ανδρέας Γκομόζιας – Listen  To The Past με Δ. Πολύτιμο και Πυρός Αιθήρ). Επίσης αποκλειστικά για το φεστιβάλ θα υπάρχει ένα happening με το 60ς θρυλικό ελληνικό συγκρότημα Air Boys ! Στα πικάπ θα παίξουν γνωστοί d.j’s και προσωπικότητες της μουσικής (Μηλάτος, Μουχταρίδης, Έβενης, Δρογώσης , Αδάμ κ.α). Επίσης θα προβληθεί σε πρώτη προβολή η νέα ταινία με τη ζωή της “βασίλισσας του Funk” Betty Davis, σύζυγο του Miles Davis. Ακόμη κληρώσεις για σημαντικές συναυλίες που θα γίνουν στο Gagarin 205. 

retro-Κατά τη γνώμη σας, γιατί το  κοινό επιστρέφει στο βινύλιο;

Γ.Α.: Είναι ίσως μια διέξοδος στο γενικότερο αδιέξοδο που υπάρχει. Δεν είναι τυχαίο νομίζω ότι έδειξε τα πρώτα σημάδια επανάκαμψης όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσο μεγάλωνε η κρίση τόσο ανέβαιναν και οι πωλήσεις βινυλίου. Στη χώρα μας μόνο το βινύλιο και ο τουρισμός έχουν σταθερά ανοδική πορεία εδώ και περίπου δέκα χρόνια.    

-Ποια η μαγεία του βινυλίου που σας οδήγησε να γίνετε φανατικός συλλέκτης; Ποια ήταν τα συναισθήματά σας τότε και τώρα για αυτό;

Γ.Α.: Η ίδια η μουσική με έκανε συλλέκτη της. Η ανάγκη μου να μπω όλο και πιο βαθιά μέσα της και να ψάξω πράγματα που δεν ακούει ο πολύς κόσμος, εκεί που βρίσκεται και η ουσία της, σε μουσικούς που δεν είχαν την εμπορική επιτυχία στο μυαλό τους όταν έγραφαν μουσική , αλλά αποτύπωναν το συναίσθημά και την εποχή τους. Το βινύλιο ήταν το μέσο να ακούω μουσική με τον τρόπο που αξίζει στην μουσική αν την αγαπάς πραγματικά.

-Είστε νοσταλγός των εποχών που υπήρχαν τα δισκάδικα, με την έννοια που είχαν παλαιότερα;

Γ.Α.: Ναι γιατί είμαι παραδοσιακός τύπος. Για ‘μένα είναι ανεκτίμητη η αξία να βρω το δίσκο που με ενδιαφέρει ψάχνοντας στα ράφια ενός δισκάδικου παρά να τον αγοράσω από το διαδίκτυο. Όσο για τις αλυσίδες καταστημάτων που έχουν γεμίσει βινύλια, τις σνομπάρω και δεν πατάω γιατί ενέταξαν το βινύλιο στα προϊόντα που πουλάνε όταν έγινε μόδα και δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό τους. Άλλωστε προτιμώ να αγοράζω μεταχειρισμένους παλιούς δίσκους παρά καινούργιους, σφραγισμένους.  Μ’ αρέσει να γίνεται συζήτηση για την μουσική, όπως και παλιότερα, στο δισκάδικο και να υπάρχουν διαφωνίες πάνω στην μουσική και στους δίσκους.

YANNIS WITH RORY -Έχετε μία από τις πλουσιότερες συλλογές βινυλίου. Ποιοι είναι οι σπανιότεροι δίσκοι που έχετε στην κατοχή σας;

Γ.Α.: Ένας πραγματικός συλλέκτης δεν αποκαλύπτει τους σπάνιους δίσκους της συλλογής του δημοσίως για λόγους ασφαλείας παρά μόνο σε συζητήσεις, τις λεγόμενες “κόντρες”  με άλλους συλλέκτες που τυγχάνουν άνθρωποι της εμπιστοσύνης του. Αφήστε που πλέον δεν υπάρχουν σπάνιοι δίσκοι με τις on line πωλήσεις. Και ο θεωρητικά πιο σπάνιος δίσκος θα υπάρχει ή θα υπάρξει αργά ή γρήγορα σε κάποιο διαδικτυακό κατάστημα αρκεί να έχεις χρήματα να τον αποκτήσεις. Ο όρος σπάνιος δίσκος πρέπει να αναθεωρηθεί λόγω διαδικτύου.

-Με βάση ποια κριτήρια διαμορφώνεται η αξία ενός δίσκου βινυλίου;

Γ.Α.: Η αυθεντική κόπια έχει την μεγαλύτερη αξία, δηλαδή η πρώτη έκδοση  του δίσκου που κυκλοφόρησε στη χώρα της εθνικότητας του καλλιτέχνη. Επίσης σε όσο λιγότερες κόπιες έχει κυκλοφορήσει τόσο ανεβαίνει η τιμή του. Οι επανεκδόσεις αποδυναμώνουν την τιμή της πρώτης κυκλοφορίας, που ωστόσο παραμένει ανεκτίμητη η αξία της για ένα συλλέκτη.  

-Λαμβάνοντας υπόψη, την έρευνά σας, αλλά και την πολυετή θητεία σας στο χώρο της μουσικής δημοσιογραφίας, η επιστροφή του βινυλίου, αποτελεί ένα κοινωνικό κίνημα, που ανθίζει χρόνο συν τω χρόνω;

Γ.Α.: Δεν θα το έλεγα κίνημα, αλλά περισσότερο μου φαίνεται “συνωμοσία”.  Ένας τρόπος αντίστασης, όπως το καταλαβαίνει ο καθένας για τον εαυτό του, σε όσα διαδραματίζονται γύρω του και σε όσα έχουν επιβληθεί στον τρόπο ζωής του. Όπως ενώνει η ομάδα που πάει να παρακολουθήσει ένας φίλαθλος στο γήπεδο ανεξαρτήτου επαγγέλματος, οικονομικής επιφάνειας  ή μόρφωσης και αισθάνεται άνετα συνομιλώντας με όλους γιατί τον ενώνει  η ομάδα, το ποδόσφαιρο και το παιχνίδι, όπως ο καλλωπισμός στις γυναίκες,  έτσι είναι και ο κόσμος του βινυλίου. Ένα πάθος γι’ αυτό.  

-Στην εποχή όπου κυριαρχούν το mp3 και οι υπηρεσίες streaming, το βινύλιο θα μπορούσε να αποκτήσει τη θέση που κατείχε παλαιότερα στην αγορά;

Γ.Α.: Αυτό είναι σχεδόν αδύνατον να συμβεί. Το σίγουρο είναι ότι το  βινύλιο έχει παρελθόν, παρών και μέλλον και είναι αδιαπραγμάτευτο για όσους το έχουν αγκαλιάσει. Δεν μπορεί κανείς να τους πάρει.  Όταν η βελόνα πέσει στο αυλάκι του δίσκου τότε όσα εκατομμύρια και αν βγάζουν οι καθοδηγητές της τεχνολογίας με τις επινοήσεις τους, δεν μπορούν να εξαγοράσουν την μαγεία της και το συναίσθημα της ακρόασης ενός δίσκου βινυλίου. Ο αναλογικός ήχος ήταν και είναι βασιλιάς της μουσικής, όπως και το ποδόσφαιρο των σπορ.   

12 salonica team

-Κλείνοντας τη συζήτησή μας, ως λάτρης του βινυλίου, θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας τη σημαντικότερη ανάμνηση που κρατάτε ως παρακαταθήκη όλα αυτά τα χρόνια της διοργάνωσης του φεστιβάλ.

Γ.Α: Σημαντική ως προς τον αντίχτυπο που έχει η άνοδος του βινυλίου ήταν το περιστατικό που με πλησίασε στο Vinyl is Back ένας καθόλα ισορροπημένος 40άρης που είχε μελετήσει το φαινόμενο επανάκαμψης του βινυλίου, με ένα ντοσιέ στο χέρι, που περιείχε την εργασία  του και την διακήρυξη της ίδρυσης του κόμματος “Οι Εραστές του Βινυλίου” προσπαθώντας να με πείσει γα την ίδρυση του και παραθέτοντας  μου τις στατιστικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες ήταν σίγουρο ότι θα έμπαινε στην βουλή ! Αστεία πράγματα. Ας το κρατήσουμε αμόλυντο και πάντα στις καρδιές μας.    

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2018