Tuesday, 28 May 2019 16:12

Γιώργος Αβραμίδης: «Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και ακομπλεξάριστοι σε ο,τιδήποτε νέο»

Συνέντευξη στη Ράνια Παπαδοπούλου

«Invented memories» τιτλοφορείται ο τρίτος προσωπικός δίσκος του τρομπετίστα Γιώργου Αβραμίδη που κυκλοφορεί εδώ και μερικές εβδομάδες. Πρόκειται για μία «συλλογή» τραγουδιών και μελωδιών που συνδυάζουν jazz ακούσματα με παραδοσιακά στοιχεία Κέλτικης μουσικής με την τρομπέτα του Γιώργου Αβραμίδη και τα φωνητικά της Αλεξάνδρας Σιετή να εναλλάσσονται δημιουργώντας μία μοναδική ατμόσφαιρα.

Ο Γιώργος Αβραμίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην πόλη των Γιαννιτσών. Το 1998 έγινε μέλος της ορχήστρας της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος ενώ συνεργάστηκε με την Όπερα και την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Το 2004 συμμετείχε στους «Επισκέπτες» του Γιάννη Αγγελάκα. Αργότερα συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Μπασλάμ και τα μουσικά του παραμύθια με αφηγητή τον Αντώνη Καφετζόπουλο. Από το 2010 έως σήμερα αποτελεί μέλος του μουσικού συγκροτήματος ΕΚΜΕΚ. Έχει ηχογραφήσει σε τουλάχιστον 100 δισκογραφικές δουλειές και το 2013 κυκλοφόρησε η πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά, με τίτλο "Protocol". Τον Δεκέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε και ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος “Voyager” με αφιερώματα σε μεγάλους διεθνείς ραδιοφωνικους σταθμούς όπως το BBC. Aπό το 2015 έως και σήμερα είναι μέλος των 100°C της μπάντας του Γιάννη Αγγελάκα.

 Αφορμή της συζήτησης που ακολουθεί στάθηκε η κυκλοφορία του νέου του δίσκου, αλλά και όλα αυτά που έχουν καθορίσει το καλλιτεχνικό του γίγνεσθαι.

 1311a2bf470c1ffa0cfb36bf0226c80c XL-Ποια ιστορία προσπαθείτε να αφηγηθείτε μέσω του νέου σας δίσκου;

Γ.Α.: Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που έχει κλείσει ένας σημαντικός κύκλος της ζωής του και κάνει μια νέα αρχή. Αναγεννιέται βιώνοντας όλες τις χαρές αλλά και τις λύπες που του προσφέρει αυτή η διαδικασία, χωρίς να ξεχνά το παρελθόν του όμως. Βέβαια κάποιες μνήμες από αυτό το παρελθόν ίσως είναι επινοημένες όπως λέει και ο τίτλος του δίσκου.

-Τα τραγούδια του δίσκου συνδυάζουν jazz ακούσματα με παραδοσιακά στοιχεία Κέλτικης μουσικής. Ποια στοιχεία κρατήσατε από αυτά τα δύο ετερόκλητα μουσικά είδη;

Γ.Α.:  Νομίζω πως κράτησα την μελωδικότητα της Κέλτικης μουσικής αλλά και σε μεγάλο βαθμό τον ήχο της, χρησιμοποιώντας όργανα που παραπέμπουν σε αυτόν τον ήχο, όπως το βιολί, το ακκορντεόν, την φλογέρα. Από την Τζαζ κράτησα το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού και κάποιες πινελιές της αρμονίας της.

- Αναζητώντας τον ήχο της εποχής μας, ενστερνίζεστε την άποψη του Νίτσε ότι για αυτή την καινούρια μουσική χρειάζονται καινούρια αυτιά;

Γ.Α.: Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και ακομπλεξάριστοι σε ο,τιδήποτε νέο. Μόνο έτσι θα

προχωρήσουμε σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στην μουσική. Με αυτή την έννοια, ναι συμφωνώ.

- Ποια η σημασία της έκδοσης δίσκων σε φυσική μορφή στις ημέρες μας;

Γ.Α.:  Υπάρχει ένας ρομαντισμός σε όλο αυτό και είναι ακόμη ζωντανό. Ο κόσμος συνεχίζει να αγοράζει βινύλια και Cds. Νομίζω πως ο ρομαντισμός είναι ένα στοιχείο που ομορφαίνει την ζωή και κάλο θα ήταν να μη χαθεί.

Γιώργος Αβραμίδης

-Εδώ και αρκετά χρόνια, το θέμα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων βρίσκεται στο προσκήνιο. Κατά τη γνώμη σας ποια είναι η ιδανική λύση στο πρόβλημα;

Γ.Α.:  Να βρεθεί μια μέση λύση και να γίνονται όλα αξιοκρατικά. Ο καλλιτέχνης πρέπει να αμείβεται για το έργο του αλλά το κόστος αυτό να είναι σε ένα λογικό επίπεδο με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία. Αν τα χρήματα δεν φεύγουν από δω και από κει τότε θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.

-Από τη μέχρι τώρα πορεία σας, ποιες στιγμές σας καθόρισαν ως καλλιτέχνη;

Γ.Α.: Πιστεύω πως είναι όλες αυτές οι στιγμές που η μουσική μου, άγγιξε τις καρδιές των

ακροατών. Το ποιές είναι αυτές οι στιγμές, το ξέρουν μόνο αυτοί.

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Γ.Α.: Αυτή την περίοδο ετοιμαζόμαστε για τις παρουσιάσεις του δίσκου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και όπου αλλού κληθούμε να παίξουμε με την μπάντα μου μέσα στο καλοκαίρι. Από εκεί και πέρα έχουμε και με τον Γιάννη Αγγελάκα μια σειρά συναυλιών μέσα στο καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα.