Sunday, 24 November 2019 21:42

Τα "Δανεικά... κι αγύριστα" των Έτερονημισυ

Συνέντευξη στη Ράνια Παπαδοπούλου

 

 Οι ΕΤΕΡΟΝΗΜΙΣΥ μας παρουσιάζουν τη νέα τους μουσική παράσταση τις Πέμπτες 28 Νοεμβρίου, 12 και 26 Δεκεμβρίου στο νέο μουσικό στέκι της πόλης "Μουσικό Κουτί"! Οι Έτερονήμισυ μας προσκαλούν σε τρεις μουσικές βραδιές με όχημα τα τραγούδια από τις δισκογραφικές τους δουλειές "Η στράτα που βαδίζω" και "Έτερονήμισυ" αλλά και αγαπημένα τραγούδια όλων μας,  διασκευασμένα με τον μοναδικό τους  τρόπο.

Σε κάθε βραδιά και ένας αγαπημένος καλεσμένος τους. Ο Σταύρος Σιόλας (28/11), ο Γιώργος Στρατάκης (12/12) και ο Λευτέρης Ελευθερίου (26/12) θα δώσουν τη δική τους πινελιά στο live των Έτερονήμισυ. Μέσα σε αυτή τη μουσική περιπλάνηση, οι "Έτερονήμισυ" θα κινηθούν σε δρόμους παραδοσιακούς και έντεχνους, με στοιχεία νοσταλγίας και μυρωδιές από την Ελαφόνησο και την Κρήτη, την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά καθώς και σε κάποια πιο σύγχρονα τραγούδια, διασκευασμένα με τον προσωπικό τους ήχο που ακροβατεί ανάμεσα σε παραδοσιακά μονοπάτια και ethnik ακούσματα.

Με αφορμή την έναρξη των εμφανίσεών του, στο Μουσικό Κουτί,το συγκρότημα μιλά  στο Culture Press για όλα όσα καθιστούν τα τραγούδια τους "δανεικά κι αγύριστα".

 -Η νέα σας δισκογραφική δουλειά, που φέρει τον τίτλο "Δανεικά... κι αγύριστα", αποτελείται από τέσσερα γνωστά τραγούδια, διασκευασμένα με το δικό σας ιδιαίτερο τρόπο. Πώς μπορεί ένα τραγούδι να γίνει δανεικό και αγύριστο;

Η αλήθεια είναι ότι φοβηθήκαμε τον τίτλο του άλμπουμ μη θεωρηθεί αλαζονικός. Παρόλα αυτά, όταν τελειώσαμε, νιώθαμε τόσο οικεία και δικά μας τα κομμάτια που καταλήξαμε στο "Δανεικά... κι αγύριστα". Θεωρήσαμε δηλαδή, ότι τα κάναμε τόσο «έτερονήμισυ» που πλέον είναι βασικά κι αναντικατάστατα στο ρεπερτόριό μας και χαρακτηρίζουν και το προσωπικό μας ύφος ως μπάντα. Άλλωστε, καθώς φροντίσαμε να γνωστοποιήσουμε τις διασκευές μας στους συνθέτες τους, πολύ πριν τις κυκλοφορήσουμε, συγκρατήσαμε μια κουβέντα του Μίμη Πλέσσα, ο οποίος όταν άκουσε το «έπεφτε βαθιά σιωπή» με τον τρόπο που το γράψαμε εμείς κι αφού τον ρωτήσαμε πως του φάνηκε, γυρίζει και μας λέει με το χιούμορ που τον χαρακτηρίζει: «τώρα είναι δικό σας, μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε».

-Με ποιο κριτήριο επιλέξατε τα τραγούδια που πλαισιώνουν αυτόν τον ψηφιακό σας δίσκο;

Τα βασικά μας κριτήρια ήταν να είναι κομμάτια που αγαπάμε και με τα οποία μπορούμε να εκφραστούμε, να ταυτιστούμε και να συγκινηθούμε. Τα ίδια βέβαια κριτήρια, ισχύουν και για όλα τα κομμάτια με τα οποία καταπιανόμαστε.

-Κατά τη γνώμη σας οι διασκευές πότε έχουν ουσία;

Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συζητήσαμε εκτενώς ως μπάντα, πριν μπούμε στη διαδικασία να διασκευάσουμε τα συγκεκριμένα τραγούδια. Καταλήξαμε μάλιστα όλοι στο ίδιο συμπέρασμα: Προφανώς, άλλο πράγμα η διασκευή και άλλο η επανεκτέλεση ενός κομματιού. Θεωρούμε λοιπόν, ότι για να έχει μία διασκευή ουσία, οφείλει, εξ’ορισμού, να απέχει από το αρχικό ηχογράφημα. Κατ’ εμάς, επιτρέπονται παρεμβάσεις σε όλα τα στοιχεία ενός τραγουδιού, ρυθμικά μέρη, μελωδικά μέρη, ακόμα και στο στίχο. Εμείς δε θεωρούμε ότι κάναμε ακραίες διασκευές, όμως πιστεύουμε ότι ήμαστε συνεπείς στην αρχική μας επιδίωξη να απέχουμε από τα αρχικά ηχογραφήματα.

Έτερονήμισυ

-Υπάρχει το μυστικό της επιτυχίας αναφορικά με τις διασκευές;

Γενικά, από την πρώτη στιγμή που ασχοληθήκαμε δισκογραφικά με το τραγούδι και αναμειχθήκαμε με τις εταιρείες, πολύ συχνά μας έλεγαν ότι πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον μία διασκευή κι όμως έως τώρα στα τρία άλμπουμ που έχουμε εκδώσει έχουμε συμπεριλάβει μόνο πρωτότυπο υλικό. Για κάποιο λόγο, τόσο οι εταιρείες όσο και το ραδιόφωνο, θεωρούν ότι οι διασκευές είναι αρκετά προσφιλείς και γίνονται ευκολότερα αποδεκτές από τον κόσμο. Το μυστικό της επιτυχίας όμως, πιθανότατα κρύβεται στην πρωτότυπη δημιουργία και ιδιαίτερα στα τραγούδια που καταφέρνουν να συγκινήσουν τον ακροατή ή γενικότερα να τον κάνουν να συμπάσχει με τον δημιουργό. 

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Ξεκινάμε τις ζωντανές μας εμφανίσεις σε έναν ιδιαιτέρως φιλόξενο χώρο με εξαιρετική ηχητική κάλυψη, το «Μουσικό κουτί» στο Γκάζι. Εκεί θα βρισκόμαστε κάθε Πέμπτη, σύσσωμη η μουσική ομάδα των "έτερονήμισυ", αρχής γενομένης της Πέμπτης 28ης Νοεμβρίου, για να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που δουλεύουμε αρκετό καιρό τώρα κι ευελπιστούμε να αρέσει και στον κόσμο παρόλο που δεν αποτελείται από συνηθισμένες επιλογές τραγουδιών. Μάλλον θα έλεγα ότι τα λιγότερα γνωστά τραγούδια υπερέχουν των γνωστών στην επιλογή που κάναμε, όπως επίσης και ότι τα γνωστότερα τραγούδια που παίζουμε, τα παρουσιάζουμε εμφανώς διαφοροποιημένα και παιγμένα με τον ατομικό μας ήχο. Σας περιμένουμε όλους στο «Μουσικό κουτί» τις Πέμπτες του χειμώνα λοιπόν. Ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία να συστηθούμε στους αναγνώστες σας! Πάντα με καλό να σμίγουμε!

Η σύνθεση των "Έτερονήμισυ" για τις συγκεκριμένες παραστάσεις είναι:

Μυρτώ Καμβυσίδη: τραγουδίστρια

Γιώργος Στογιώργης: κανονάκι

Φωκάς Μουρτζάκης: λύρα, τραγούδι

Γιώργος Μακρής: πνευστά

Ανετάκης Κώστας: κιθάρα

Χρήστος Τζελεπόπουλος: μπάσο, τραγούδι

Βασίλης Γιασλακιώτης : τύμπανα

ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ

Δεκελέων 32, Γκάζι

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6980791417

Ώρα έναρξης: 21.30

Είσοδος: 7 ευρώ για τους σκοπούς των ΕΝ.Π.ΑΝ.

Μία δράση των ΕΝ.Π.Α