Sunday, 02 August 2020 15:33

Ταξίδια με αφορμή την ποίηση

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει την παράσταση «Στα όνειρα των ποιητών», σε σύλληψη, σύνθεση και μουσική διδασκαλία Φένιας Χρήστου

Της Ράνιας Παπαδοπούλου

Η προσωπική διαδρομή της μουσικού Φένιας Χρήστου και η συνάντησή της με την ποίηση καταλήγουν σε μια νέα μουσικοποιητική παράσταση- αναλόγιο, ένα κύκλο μελοποιήσεων και πρωτότυπων συνθέσεων, που εναλλάσσεται με δραματοποιημένες αναγνώσεις ποιημάτων σε μια παράσταση με χαρακτήρα δροσερό, ερωτικό, νεανικό και στιγμές-στιγμές σατιρικό ως προς τον έρωτα και τα όσα προκαλεί σε εμάς τους ανθρώπους. Τη δραματοποίηση και την επιλογή των συνδετικών κειμένων επιμελείται ο συγγραφέας-μεταφραστής Κώστας Κουτσουρέλης, ενώ το μυσταγωγικό σκηνικό ολοκληρώνουν οι φωτισμοί του Αλέξανδρου Πολιτάκη. 

http://epohi.gr/wp-content/uploads/2020/08/Rania-300x300.jpg 300w, http://epohi.gr/wp-content/uploads/2020/08/Rania-55x55.jpg 55w" sizes="(max-width: 275px) 100vw, 275px" style="border: none; float: left; margin: 0px 10px 10px 0px; max-width: 650px; width: auto; height: auto;">Κύριος κορμός έμπνευσης της Φένιας Χρήστου αποτέλεσε το έργο του Κωστή Παλαμά, που πλαισιώνεται από συμπληρωματικό υλικό Ελλήνων και ξένων ποιητών, νεότερων και σύγχρονων, με την ερμηνεία των ηθοποιών Σπυρίδωνος Ξένου και Χρήστου Τζιώτα και τριών μουσικών επί σκηνής: της Φένιας Χρήστου (πιάνο, τραγούδι), της Στέλλας Τέμπρελη (βιολοντσέλο) και του Σάκη Λάιου (κρουστά, πνευστά, πλήκτρα).
Η ιστορία της Φένιας Χρήστου με τη μελοποίηση ξεκινά πριν από τέσσερα χρόνια. Όπως αφηγείται και η ίδια στην «Εποχή». «Υπήρξα και είμαι ακόμα ένας άνθρωπος, που για την ποίηση έχω ταξιδέψει και έχω επισκεφτεί τόπους, όπως είναι η Κρήτη, η Κέρκυρα. Έχω γνωρίσει τυχαία ή κατ’ ιδίαν συνεργάτες μου, όπως είναι ο σκηνοθέτης Μιχάλης Βιρβιδάκης στην Κρήτη. Από εκεί ξεκίνησε για εμένα η ιδέα της μελοποίησης, όχι της παράστασης. Η ιδέα του ταξιδεύω σαν προσωπικότητα είτε έχοντας κάποια παραγωγή από πίσω μου είτε όχι. Σαν μουσικός εδώ και τέσσερα χρόνια, προσπαθώ να βρίσκω πάντα λίγο καιρό για να ταξιδέψω και να γνωρίσω νέους ποιητές και ανθρώπους που γράφουν στο σήμερα. Πέρα από το υλικό των μεγάλων μας ποιητών, όπως ο Άγγελος Σικελιανός, ο Κωστής Παλαμάς, που είναι και ο κεντρικός κορμός έμπνευσης και σύγχρονοι ποιητές. Ο ένας από αυτούς είναι και μια γνωριμία που έκανα το 2016-2017 στην Κρήτη, είναι ο Κώστας Κουτσουρέλης, που είναι και δραματουργός αυτής της παράστασης. Τα Όνειρα των ποιητών είναι ένα πρότζεκτ φετινό μεν αλλά με ιστορία ενεργειών, πρόθεσης και προσωπικοτήτων, που δρουν με πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση, που είναι η γνωριμία, η συναναστροφή, η επικοινωνία με το έργο που δημιουργείται τώρα και η συναναστροφή του έργου αυτού με το πριν».
Εξίσου ενδιαφέρων είναι και ο τίτλος της παράστασης. «Πολλές φορές έχω την αίσθηση όταν αγγίζω το έργο ενός ποιητή ότι προσπαθώ να μπω μέσα στις ονειρικές του οπτικοποιήσεις. Πολλές φορές σκέφτομαι ότι αυτό είναι τα ποιήματα, τα μουσικά έργα. Οπότε αισθάνθηκα ότι σαν μουσικός είμαι ένας επισκέπτης, που δίνω ήχο σε αυτές τις εικόνες», εξηγεί η Φένια Χρήστου και συνεχίζει: «η παράστασή μας είναι μουσικοποιητική και έχει να κάνει μόνο με τον έρωτα. Είναι η πρώτη φορά που το κάνω, άλλες φορές είχαν και άλλες προεκτάσεις. Είναι παράσταση μουσικής και αναλογίου με δύο ηθοποιούς και τρεις μουσικούς επί σκηνής. Ο Κώστας Κουτσουρέλης έχει ευθύτητα και αμεσότητα και ο ίδιος στον τρόπο που απευθύνεται. Με γνωρίζει καλά ως μουσικό και ως άνθρωπο. Οι επιλογές του έρχονται πολλές φορές για να αυτοσαρκάσουν αυτό που έχω φτιάξει. Ο τρόπος του είναι λοιπόν και σατιρικός, όπως είναι και η κεντρική μου μελοποίηση, που είναι ο «Σάτυρος» του Κωστή Παλαμά, που εκτός από το να μας μεταφέρει σε ένα τοπίο αυτοσαρκάζεται λίγο σε σχέση με τον έρωτα».
Για τους συντελεστές της παράστασης είναι μια ευτυχής συγκυρία. «Αυτό το πρότζεκτ το είχα προτείνει το χειμώνα στο Κρατικό Θέατρο. Έτυχε αυτή η πολύ περίεργη κατάσταση που βιώνουμε όλοι και προέκυψε να παιχτεί σε αρχαιολογικούς χώρους. Καλλιτεχνικά είμαι ευγνώμων εν μέσω αυτής της κατάστασης. Νομίζω ότι το ίδιο ευγνώμονες είναι και οι συνεργάτες μου. Είμαστε όλοι ευτυχείς. Παρά την κούραση, σεβόμενοι τις συνθήκες λόγω covid -19, έχουμε δουλέψει απομακρυσμένα, έπρεπε να φτάσουμε στο αναγκαίο για να συναντηθούμε. Είμαι ευγνώμων που έχω συναντήσει αυτούς τους ανθρώπους, οπότε νομίζω ότι είναι η καλύτερη δυνατή έκβαση εν μέσω αυτού που ζούμε», αναφέρει η Φένια Χρήστου.

Η παράσταση «Στα όνειρα των ποιητών» θα πραγματοποιηθεί 8/8 στον Αρχαιολογικό Χώρο Δίου, 19/8 στο Φρούριο της Καβάλας, 29/8 στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας. Υποχρεωτική προκράτηση θέσης στο digitalculture.gov.gr

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εποχής που κυκλοφόρησε την Κυριακή 2/8/2020

Related items