Friday, 02 October 2020 08:25

Armand Amar: Η μουσική μου είναι αντανάκλαση της ζωής μου

Συνέντευξη του συνθέτη Armand Amar στη Ράνια Παπαδοπούλου

Γεννημένος το 1953 στην Ιερουσαλήμ, ο Γαλλικής καταγωγής βραβευμένος συνθέτης Armand Amar, πέρασε την παιδική του ηλικία στο Μαρόκο. Το ύφος της μουσικής του, έχει καθοριστεί άμεσα από τους τόπους όπου ταξίδεψε. Ήταν ενθουσιασμένος με τους ήχους των μουσικών οργάνων, που εκείνη την εποχή  τα θεωρούσαν εξωτικά. Ως μουσικός είναι αυτοδίδακτος. Αυτή η συνεχής αναζήτηση μουσικών εμπειριών στην αρχή της «μαθητείας» του, τον οδήγησε να μάθει τάμπλα, zarba και congas και να σπουδάσει κλασική και παραδοσιακή μουσική.

Μία ιδιαίτερη στιγμή στην πορεία του ήταν η ανακάλυψη του χορού το 1976, έπειτα από μία πρόσκληση του Νοτιοαφρικανού χορογράφου και ανθρωπολόγου Peter Goss. Ξαφνικά κατάλαβε τι ήταν αυτό που έψαχνε: μία άμεση σχέση με τη μουσική, τη δύναμη να αυτοσχεδιάζεις ελεύθερα, τα πλεονεκτήματα του αυθεντικού και οι άμεσες ανταλλαγές. Δύο ακόμα πράγματα ωστόσο ήταν αυτά που διεύρυναν τον ορίζοντά του: η ανάμειξή του στη δραματική σχολή του Patrice Chéreau και  η διδασκαλία του στο Conservatoire National Supérieur, που επικεντρώθηκαν στη σχέση μεταξύ μουσικής και χορού. Έκτοτε συνεργάστηκε με διάφορους χορογράφους σύγχρονου χορού.Οι μουσικές και οι πνευματικές του επιρροές φαίνονται ξεκάθαρα σε κάθε μουσική που γράφει για τις κινηματογραφικές ταινίες.

Το 1994 σε συνεργασία με τον Alain Weber, ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρία «Long Distance», από την οποία έχουν κυκλοφορήσει περισσότεροι από 60 τίτλοι παραδοσιακής, world και κλασικής μουσικής. Οι δικοί του δίσκοι κυκλοφορούν από τις εξής εταιρίες: naïve, Long Distance, Universal, Sony, Warner. Το 2011 στο Fes Festival of World Sacred Music στο Μαρόκο, έγραψε το ορατόριο Leyla & Majnun, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από σαράντα τραγουδιστές και μουσικοί από όλο τον κόσμο. Έργα του έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία, όπως το βραβείο César το 2009 για την καλύτερη πρωτότυπη μουσική επένδυση.

Ο Armand Amar αφηγείται στο Culture Press, σημαντικές πτυχές της ιστορίας του, που καθόρισαν την καλλιτεχνική του ταυτότητα.

356x237

-Γεννηθήκατε στην Ιερουσαλήμ, αλλά περάσατε την παιδική σας  ηλικία στο Μαρόκο. Πώς επηρέασε αυτός ο τόπος την προσωπικότητά σας καλλιτεχνικά;

Α.Μ.:  Η καλλιτεχνική μου κλίση ήρθε αργότερα. Νομίζω ότι το γεγονός ότι βρέθηκα σε διαφορετικές χώρες (Ισραήλ, Μαρόκο, Γαλλία),  μου δημιούργησε την περιέργεια για άλλους πολιτισμούς.

-Ακολουθείτε κάποια ειδική δημιουργική διαδικασία όταν γράφετε  τη μουσική για κάποια ταινία;

Α.Α.: Ποτέ δε στέκομαι σε μία συγκεκριμένη στιγμή. Στην αρχή προσπαθώ να ερμηνεύσω την αίσθηση της ταινίας. Το να βρίσκω την ατμόσφαιρα που πρέπει να έχει η μουσική είναι για εμένα το πιο σημαντικό. Πάντα σκέφτομαι το πώς θα ενσωματώσω το σύμπαν μου σε αυτή την ταινία παρά να εμπνευστώ από μία προσωρινή μουσική.

-Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας;

Α.Α.: Η ζωή μου και όσα έμαθα από τους διαφορετικούς πολιτισμούς.

-Το 1994. σε συνεργασία με τον Alain Weber, ιδρύσατε τη δισκογραφική εταιρία “Long Distance”. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Α.Α.: Είχα μελετήσει αρκετά την παραδοσιακή μουσική. Μου έδωσε πολλά. Όπως λέμε στην οικολογία για τις απώλειες της βιοποικιλότητας, και στη μουσική μπορούμε να μιλήσουμε για την απώλεια των πολιτισμών. Είπα στον εαυτό μου ότι έπρεπε να βοηθήσω στη διαφύλαξη αυτών των πολιτισμών, που μου έδωσαν τόσα πολλά.

-Και όσον αφορά το ορατόριο “Leyla and Majnun”, τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον σε αυτό το ποίημα;

A.A.: Το Fes Festival of World Sacred Music μου ζήτησε να γράψω ένα κομμάτι το 2011. Η ιστορία της Leyla και του Majnun είναι μία παγκόσμια ιστορία αγάπης, αλλά αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον περισσότερο από όλα είναι η μετατροπή της σαρκικής αγάπης σε μία αγάπη πέρα από τη μυστικιστική σάρκα.

-Η μουσική σας έχει μία βαθύτερη συναισθηματική αισθητική, που συγκινεί το κοινό. Ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας σας;

Α.Α.: Η μουσική μου είναι αντανάκλαση της ζωής μου.

-Είστε ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες. Ποιες στιγμές της ζωής σας σάς έχουν καθορίσει ως άτομο και ως καλλιτέχνη;

Α.Α.: Δεν έχω κάνει ποτέ στον εαυτό μου αυτή την ερώτηση. Αφήνω τον εαυτό μου να παρασύρεται από τις συναντήσεις της ζωής μου, που δημιουργούνται από τις τυχαίες συναντήσεις μου με τα αστέρια. Είναι οι προβολές των άλλων, που σε κάνουν να αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι καλλιτέχνης.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο του Armand Amar αναζητήστε στο: http://www.armandamar.com/

Related items