Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019 18:37

Μελίνα Κανά: «Ένας καλλιτέχνης δεν είναι απαραίτητο να πειραματίζεται»

Συνέντευξη στη Ράνια Παπαδοπούλου

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη των εμφανίσεών της με τη μπάντα «Ο Γόης του Θησείου», η Μελίνα Κανά συζητά με τη Ράνια Παπαδοπούλου, για το πρόγραμμα των εμφανίσεών της, τα τραγούδια που αποτελούν μουσικά ταξίδια, τους μουσικούς πειραματισμούς κά., προσκαλώντας μας σε αυτές τις δύο μοναδικές τις εμφανίσεις στο Ρυθμός Stage στις  29 Ιανουαρίου  και στις 5 Φεβρουαρίου 2016.

Ανανεωμένοι, πληρέστεροι και έχοντας φαντασία στον ήχο τους, η Μελίνα Κανά και η μπάντα «ο Γόης του Θησείου», επιστρέφουν για δύο εμφανίσεις στις 29 Ιανουαρίου και στις 5 Φεβρουαρίου στο Ρυθμός Stage με ένα άκρως ανατρεπτικό πρόγραμμα. Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που η αγαπημένη ερμηνεύτρια επιλέγει το συγκεκριμένο χώρο για να παρουσιάσει τη δουλειά της και χαίρεται που θα ξαναβρεθεί στη σκηνή του Ρυθμού.“Ο Ρυθμός είναι μία σκηνή που τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει πάρα πολύ καλή όψη στα πράγματα. Κάνει πάρα πολύ καλές επιλογές στα προγράμματά του. Έχω πάει αρκετές φορές με διάφορα προγράμματα στο χώρο αυτό και χαίρομαι που θα επαναληφθεί και πάλι η συνάντηση με τον κόσμο του Ρυθμού. Αυτή τη φορά θα πάω ανανεωμένη με τη μπάντα που λέγεται «Ο Γόης του Θησείου». Τα άτομα που αποτελούν την μπάντα είναι ο μαέστρος μας ο Παναγιώτης Μανουηλίδης, στις κιθάρες είναι ο Κώστας Νικολόπουλος, τύμπανα παίζει ο Θάνος Καζαντζής, λαούτο και τσέλο παίζει ο Νίκος Παπαϊωάννου και στα πνευστά είναι ο Γιώργος Δούσος.”, αναφέρει.

Τα μέλη της μπάντας «Ο Γόης του Θησείου», αποτελούν σταθερούς συνεργάτες της ερμηνεύτριας τα τελευταία χρόνια, ενώ από την συνεργασία τους προέκυψε και ο ομώνυμος δίσκος, που κυκλοφόρησε πέρυσι από την Polytropon Records και αποτελεί μέρος του προγράμματός τους στο Ρυθμό.

Το μουσικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει το σχήμα στο Ρυθμός, χαρακτηρίζεται όπως προαναφέραμε από φαντασία, δυναμισμό και μία ιδιαίτερη μελωδικότητα, ενώ θα περιλαμβάνει τραγούδια από το προσωπικό ρεπερτόριο της ερμηνεύτριας, διασκευές λαϊκών τραγουδιών κ.ά. Σχετικά με το πρόγραμμα, η Μελίνα Κανά σχολιάζει: «Το πρόγραμμα, θα περιλαμβάνει τραγούδια από το προσωπικό μου ρεπερτόριο, και τραγούδια που αγαπάει περισσότερο ο κόσμος. Έχουμε κάνει μία επιλογή να μη λείπει τίποτα και επιπλέον έχουμε διασκευάσει διάφορα λαϊκά τραγούδια. Κάποια από αυτά τα είχα πει εγώ σε προηγούμενο cd το «jukebox» και κάποια προέκυψαν από τη συνεργασία μας, που τα ενοποιούμε με τα υπόλοιπα. Φροντίζουμε το πρόγραμμα να έχει ένα κοινό ήχο σε όλη του την έκταση.».

Παράλληλα το μουσικό ταξίδι στο οποίο μας προσκαλούν η Μελίνα Κανά και ο Γόης του Θησείου με τα τραγούδια που θα ερμηνεύσουν, θα είναι ένα ταξίδι στις μνήμες και όχι μόνο. Όπως αναφέρει η Μελίνα Κανά, «Το ταξίδι αυτό έχει να κάνει και με τις μνήμες, δηλ. τα τραγούδια που είναι γνωστά και τα αγαπάνε όλοι. Αλλά είναι και μία νέα ηχητική άποψη. Το κοινό θα ακούσει πράγματα με μία διαφορετική μορφή απ’ ό,τι τα ξέρουν μέχρι τώρα.».

Για το αν ένας καλλιτέχνης πρέπει να πειραματίζεται στον ήχο, αλλά και στο ύφος που έχουν τα τραγούδια του, η Μελίνα Κανά θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει, ενώ οι διασκευές θα ήταν καλό να διακατέχονται από πρωτοτυπία, με σεβασμό στα ήδη κεκτημένα. «Ένας καλλιτέχνης, δεν είναι απαραίτητο να πειραματίζεται. Σε κάθε καλλιτέχνη σίγουρα υπάρχει το μικρόβιο της ανησυχίας, δηλαδή το να κάνει πράγματα διαφορετικά. Τουλάχιστον εγώ το έχω αυτό και θέλω να ανανεώνομαι μέσα σε αυτό που κάνω και να βλέπω τα πράγματα με μια καινούρια ματιά. Τα κεκτημένα βέβαια είναι πάντα κεκτημένα και πάντα αξιοσέβαστα και πολύ αγαπημένα, αλλά νομίζω ότι αν υπάρχει έμπνευση πάνω στις διασκευές, όχι απλά κάνουμε μία διασκευή για να αλλάξουμε τη μορφή, αν υπάρχει μία αγάπη προσέγγισης του παλιού για να το ανανεώσεις, τότε νομίζω ότι είναι δημιουργικό και πρέπει να γίνεται. Παρατηρώ ότι τα τελευταία χρόνια είναι ένα παγκόσμιο ρεύμα το να ακούγονται παλαιότερα πράγματα σε μία πιο καινούρια εκτέλεση και μουσική οπτική και με άλλους ερμηνευτές.»

Η Μελίνα Κανά και η μπάντα «Ο Γόης του Θησείου», εκτός από τις εμφανίσεις τους στο Ρυθμό, έχουν προγραμματίσει εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, πχ στο Βόλο, την Πτολεμαΐδα, τη Βέροια, τα Τρίκαλα κά, αλλά και στην Κύπρο, ενώ έπεται συνέχεια. Το αθηναϊκό κοινό, βέβαια, θα μπορέσει να τους απολαύσει σε αυτές τις δύο μοναδικές εμφανίσεις τους στο Ρυθμός Stage στις  29 Ιανουαρίου και στις 5 Φεβρουαρίου. Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2016

Ημερολογιο

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31