Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 22:01

Φωτεινή Σαββατιανού: «Το Καλό τραγούδι πάντα θα ζει και θα δημιουργείται ανάμεσά μας και για εμάς»

Συνέντευξη της ερμηνεύτριας Φωτεινής Σαββατιανού στη Ράνια Παπαδοπούλου

Από τους αγώνες τραγουδιού της Κέρκυρας και το Μάνο Χατζιδάκι, τις συνεργασίες της με το Μίκη Θεοδωράκη, το Μάριο Τόκα και πολλούς άλλους σημαντικούς ανθρώπους του ελληνικού πενταγράμμου μέχρι και σήμερα, η Φωτεινή Σαββατιανού έχει διαγράψει μία αξιοσημείωτη πορεία στο ελληνικό τραγούδι. Με τη μελωδική φωνή της καταφέρνει να παρασύρει τους ακροατές σε ένα ταξίδι στο καλό τραγούδι, που όπως υποστηρίζει και η ίδια «πάντα θα ζει και θα δημιουργείται ανάμεσά μας και για εμάς».

Ο τελευταίος της δίσκος κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες από τη Ζεύξις Music και φέρει τον τίτλο «Μία παρέα μεσάνυχτα». Πρόκειται για δεκατρία τραγούδια σε μουσική του Φίλιππου Περιστέρη και στίχους των Αγνή Παλάντζα, Γρηγόρη Χαλιακόπουλο, Κώστα Λάζαρη, Γεωργία Τζαβάρα, Άρι Κουτούγκο και Πασχάλη Τσέρνα, τα περισσότερα εκ των οποίων έλκουν την καταγωγή τους από ένα ιδιόμορφο λαϊκό ιδίωμα επεξεργασμένο μουσικά και ενορχηστρωτικά με έναν μάλλον μοναδικό τρόπο.

Εξίσου σημαντική, ωστόσο είναι και η ενασχόλησή της με τα κοινά, καθώς είναι Πρόεδρος της Πολιτιστικής Ομάδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Κίνητρον», που πραγματοποιεί δράσεις πολιτισμού και  αλληλεγγύης.

tokasΑφορμή για τη συζήτησή μας στάθηκε η κυκλοφορία του τελευταίου της δίσκου, αλλά και η παράστασή της με τον ηθοποιό Τάσο Βαμβακίδη, «Σκιών καμώματα με Φωτεινά τραγούδια», που παρουσιάζεται  από τις 16 Απριλίου και κάθε Δευτέρα στο Ρυθμός Stage με τη συμμετοχή εκλεκτών καλεσμένων.

-Ξεκινήσατε να ασχολείστε με το τραγούδι από τα μαθητικά σας χρόνια. Τι σήμαινε για ένα παιδί του δημοτικού να έχει ενσωματώσει στην καθημερινότητά του το τραγούδι και να συναναστρέφεται με μεγάλες προσωπικότητες του πολιτιστικού μας γίγνεσθαι;

Φ.Σ.: Η οικογένεια, η αγωγή και η κουλτούρα της δεν άφηναν περιθώρια για να φανεί περίεργο ή ασυνήθιστο, από την μια κι από την άλλη η μικρή ηλικία, έκανε τη σχέση μου με την τέχνη και τους ανθρώπους της, να γίνεται με φυσικό και αυθόρμητο τρόπο.

-Από εκείνα τα χρόνια ποιες στιγμές, σαν καθόρισαν ώστε να τις κρατάτε ως παρακαταθήκη για τη μετέπειτα πορεία σας;

Φ.Σ.: Η συμμετοχή μου στις γιορτές της Άνοιξης (πολιτιστικό γεγονός για τα νότια προάστια) με τον Μίκη Θεοδωράκη . Η πολύτιμη γνωριμία με τον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου. Η αρχή μιας 25χρονης φιλίας και συνεργασίας με τον Μάριο Τόκα. Η στιγμή που βρέθηκα στην σκηνή με τον Μάνο Χατζιδάκι. Η Στέλλα Κυπραίου, που με το τραγούδι της ξεκίνησε το ταξίδι μου στην μουσική. Ο Σάκης Τσιλίκης που μου εμπιστεύτηκε τα τραγούδια του. Ο Μάνος Λοΐζος και τα τραγούδια του στην Κηφισιά με τον Πατέρα μου. Ο Θοδωρής Ξυδιάς που με τα τραγούδια του στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης & Ιθάκης έβαλα στις "αποσκευές" μου δύο βραβεία ερμηνείας. Αυτή η ερώτηση είναι μία συνέντευξη μόνη της... είναι πολλοί άνθρωποι-καλλιτέχνες, που η συνάντηση μου μαζί τους ήταν ένα δώρο μια ευλογία ή ένα εισιτήριο σε αυτό μου το ταξίδι...

-Μάνος Χατζιδάκις. Ένα σημαντικό κεφάλαιο στην πορεία σας. Μιλήστε μας για αυτό.

Φ.Σ.: Μουσικοί Αγώνες τραγουδιού στην Κέρκυρα Ο Μάνος Χατζιδάκις πραγματοποιεί ένα όνειρο του.....κι εγώ ταξιδεύω με ένα εισιτήριο (πρόταση του αείμνηστου Γ. Κακουλίδη) και το τραγούδι " Και λες πως είναι Τρίτη" της Στέλλας Κυπραίου και Τασούλας Πολίτη. Μια συγκλονιστική εμπειρία, ένα βραβείο ερμηνείας & το ταξίδι ξεκινά..... Ο Μάνος Χατζιδάκις και η συμμετοχή μου στον Σείριο σημάδεψαν την μουσική μου ζωή.

-Η επαγγελματική μουσική σας πορεία ξεκίνησε με τη συνεργασία σας με το Μάνο Χατζιδάκι. Τι διδαχθήκατε από εκείνον;

Φ.Σ.: Από τον Μ.Χατζιδάκι, ακόμα μαθαίνω.... Όμως το νεαρό τότε της ηλικίας μου διαμορφώθηκε μουσικά, με πειθαρχία, σκληρή δουλειά, επιμονή και αγάπη σε ότι αφορά την διαχείριση "του ταλέντου" μου, όπως συχνά μου έλεγε ο Μάνος. Έχεις μεγάλο ταλέντο, μην επαναπαύεσαι, θέλει αγάπη και δουλειά πολύ, "τέτοια προίκα πρέπει να την τιμάς" μου έλεγε συχνά. Ακόμα με αυτό "παλεύω" Ανεπανάληπτη στιγμή, η ηχογράφηση των πρώτων μου Τραγουδιών με παραγωγό τον Μάνο Χατζιδάκι, σε μουσική του Σάκη Τσιλίκη και στίχους διαφόρων στιχουργών. Η προτροπή του Μάνου, η προσήλωση και η χαρά του θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στην μνήμη μου. Και η μεγαλοσύνη του να ασχολείται με τραγούδια νέων δημιουργών και ερμηνευτών σαν να είναι δικά του. Η απλοχεριά και η αφοσίωση του με συγκινούσαν και θα μου μείνουν αξέχαστες εκείνες οι στιγμές.

Από τους β αγώνες της Κέρκυρας me mano

-Ο Χατζιδάκις είναι ένας από τους κορυφαίους συνθέτες και μουσικούς, που έζησαν δραστηριοποιήθηκαν και μεγαλούργησαν στη  χώρα μας, ενώ τα έργα του μνημονεύονται μέχρι και σήμερα. Στην Ελλάδα του 2018 χρειαζόμαστε ένα νέο Χατζιδάκι;

Φ.Σ.: Νέο Χατζιδάκι, όχι δεν χρειαζόμαστε. Προσωπικά δεν μου φτάνει αυτή η ζωή βιολογικά για να τον ανακαλύψω να τον ακούσω και να τον διαβάσω. Σίγουρα όμως στα χρόνια που θα ‘ρθουν χρειαζόμαστε "στήριγμα" και έμπνευση από Φωτισμένους Ανθρώπους, Ταλαντούχους, Διανοητές, πάντα θα χρειαζόμαστε Ανθρώπους σαν τον Μάνο (αν έλεγα συνεχιστές και το παρακολουθούσε θα με "μάλωνε" ) Όχι συνεχιστές λοιπόν γιατί το έργο και οι σκέψεις του δεν τελειώνουν. Έχουμε ανάγκη από Ανθρώπους Καλλιτέχνες με Περίσσευμα (πολύ υστέρηση έχουν από μόνοι τους οι καιροί) Περίσσευμα καρδιάς, ταλέντου, καθαρής σκέψης, ελεύθερης από τις λογης λογής ομηρίες του συστήματος.

mesanuxta-Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο δίσκος «Μια παρέα μεσάνυχτα», όπου συμπορεύεστε με το συνθέτη Φίλιππο Περιστέρη, χαρίζοντας μας δεκατρία νέα τραγούδια σε στίχους των Αγνής Παλάντζα, Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, Κώστα Λάζαρη, Γεωργίας Τζαβάρα, Άρι Κουτούγκο και Πασχάλη Τσέρνα. Πώς προέκυψε αυτή η μουσική σας συνάντηση;

Φ.Σ.: Μια παρέα μεσάνυχτα. Μια παρέα με φωτεινά βλέμματα, καθαρά, μια παρέα με εντιμότητα στις προθέσεις για ψυχαγωγία. Ο Φίλιππος Περιστέρης καλός φίλος & συνοδοιπόρος "ευθύνεται" για αυτήν μας την συνάντηση. Εγώ εύχομαι ολόψυχα να σας ικανοποιήσει, όσο κι εμάς το αποτέλεσμα που καταγράφει, μέσα από τις μελωδίες, τους στίχους & την ερμηνεία. Μετά από πολλά χρόνια άκουσα τραγούδια που είχα ανάγκη να τραγουδήσω και να μοιραστώ Μαζί Σας. Και χαίρομαι πολύ για αυτό και με αφορμή αυτήν την "συνομιλία μας" θέλω να ευχαριστήσω τον Φίλιππο, τον Γρηγόρη, τον Κώστα, την Γωγώ, τον Άρη, την Αγνή και όλους τους συντελεστές αυτής της μουσικής πρότασης.

-Αισθάνεστε απογοητευμένη από την πορεία της ελληνικής δισκογραφίας – μουσικής βιομηχανίας;

Φ.Σ.: Απογοητευμένη, όχι. Η πορεία του Ελληνικού τραγουδιού είναι η αναμενόμενη..... Άλλωστε ΠΆΝΤΑ θα υπάρχει καλό και κακό τραγούδι. Το κακό απλώς με εμμονή προβάλλεται από τα μέσα...σαν το θηρίο την Λερναία Ύδρα που όσα κεφάλια κι αν της κόψεις πάντα θα ξεφυτρώνουν κι άλλα. Υπάρχουν όμως και υπέροχα τραγούδια που πάντα θα βρίσκουν τον τρόπο να φτάνουν στις καρδιές μας κι έξω από τον συστημικό τρόπο, που τα φιμώνει και τις playlists που τις χρυσώνουν οι έχοντες και οι επιτήδειοι. Μεγάλη βιομηχανία.... Πρόσφατα άκουσα τα καινούργια τραγούδια του τραγουδοποιού Πασχάλη Τσέρνα !!!! Ανακουφίστηκα.... Το Καλό τραγούδι πάντα θα ζει και θα δημιουργείται ανάμεσα μας και για εμάς. Ας έχουμε ανοιχτά τα αυτιά κι ας βγαίνουμε λίγο από το έτοιμο το σερβιρισμένο.... Κυκλοφορούν διαμάντια τραγούδια.

-Ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή σας είναι και η κοινωνική αλληλεγγύη. Μιλήστε μας για το «Κίνητρον», την ιστορία του και τις δράσεις του.

Φ.Σ.: Το "Κίνητρον" (δράσεις Πολιτισμού & Αλληλεγγύης) Είναι ένα σωματείο που μοναδικό σκοπό έχει να προάγει τον Πολιτισμό, την Παιδεία, την κοινωνική Αλληλεγγύη, τον Εθελοντισμό. Χρόνια τώρα δρούμε πολιτιστικά και κοινωνικά έξω από περιορισμούς & απορρίψεις, τόσο σε τοπικό (στην πόλη μας την Ηλιούπολη) Όσο και σε εθνικό επίπεδο. Πιστεύουμε στο ΜΑΖΙ και έχουμε την χαρά να είναι στο πλευρό μας όσοι έχουν το ΕΜΕΙΣ ισχυρότερο του Εγώ. Στο Κίνητρον έχω το χρέος της Προέδρου και με τιμά η για δεύτερη φορά εκλογή μου από τα μέλη του σωματείου. Με μοναδικό σκοπό την Αλληλεγγύη προσφέρουμε παραστάσεις, μουσικές και θεατρικές με ελεύθερη είσοδο. Στηρίζουμε, συλλογικότητες, κοινωνικές υπηρεσίες, οικογένειες, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και φάρμακα. Μέσα από τις μόνιμες δράσεις μας «Τρώμε Μαζί» και «Τα παιχνίδια αλλάζουν χέρια». Στηρίζουμε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού Τους Γιατρούς του κόσμου Το κοινωνικό φαρμακείο της Ηλιούπολης Φροντίζουμε την τρίτη ηλικία και πραγματοποιούμε τις ανάγκες τους, σε μονάδες φροντίδας της Αττικής Στηρίζουμε την κοινωνική κουζίνα ο Άλλος Άνθρωπος του Κωνσταντίνου Πολυχρονοπούλου Είμαστε συνεχώς και αδιαλείπτως κοντά στα Παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου.

savvatianou mitropanos

-Κατά τη γνώμη σας, οι πολίτες της χώρας μας είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι; Αντιλαμβάνονται την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης;

Φ.Σ.:  Όλο και περισσότεροι πολίτες δείχνουν να ανταποκρίνονται στα καλέσματα που συνεχώς πυκνώνουν. Όμως για να γυρίσει ο ήλιος (όπως λέει ο ποιητής) θέλει δουλειά πολύ..... Από το Εγώ στο Εμείς είναι μακρύς ο δρόμος.

savvatianou

-Ποιο είναι το κοινωνικό και το καλλιτεχνικό σας αίτημα σήμερα;

Φ.Σ.: Εγώ δεν αιτώ ...Δεν θέλω να αιτεί κανείς ...μα να απαιτώ να απαιτεί ο καθείς από τον εαυτό του να διαβάσει να ακούσει και να ακούσει ξανά μέχρι να την νιώσει την απλή σοφία της ''αγράμματης'' γιαγιάς...''όταν μοιράζεσαι τον πόνο μικραίνει και όταν μοιράζεσαι  την χαρά μεγαλώνει !'''. Στους τοίχους πάντως ακόμη δεν στέγνωσαν κάτι λεξούλες .....Ειρήνη ....Ειρήνη ....Ειρήνη...των συναισθημάτων Ειρήνη όχι των όπλων !!

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Φ.Σ.: Διατηρώντας την ιδιότητα της ακτιβίστριας, δε σχεδιάζω με την στενή έννοια του όρου. Βάζω στόχους. Δρω στην καθημερινότητα με όσα αυτή δημιουργεί. Αυτήν την εποχή, Ανυπομονώ να μοιραστώ μαζί σας την παράσταση που στήσαμε με μεράκι με τον σπουδαίο ηθοποιό Τάκη Βαμβακίδη "Σκιών καμώματα με Φωτεινά τραγούδια" και που μαζί με τον Πασχάλη Τσέρνα, τον Θάνο Μπένο και τον Σωτήρη Μαργώνη θα σας παρουσιάσουμε στη μουσική σκηνή Ρυθμός stage (Μαρίνου Αντύπα 38 στην Ηλιούπολη) από τις 16 Απριλίου και κάθε Δευτέρα στις 9 μμ. Μας κάνουν την τιμή να συναντηθούμε στη σκηνή Εκλεκτοί Μουσαφιραίοι (μπερικέτια όπως λέει κι ο Καραγκιόζης μας). Μαζί μας θα είναι με αλφαβητική σειρά οι: Ανδρεάτος Γεράσιμος, Βιτάλη Ελένη, Γκλέτσος Απόστολος, Ελπίδα, Καπετανίδης Πάνος, Καρασαββίδης Δημήτρης, Κατσίκης Νίκος, Κούρτη Ρία, Λογοθέτης Ηλίας, Μπίγαλης Κώστας, Νταγιάκος Γιάννης, Ξυδιάς Θοδωρής, Μποστ, Παρχαρίδης Αλέξης, Σαββίδης Σταύρος, Σουλτάτου Μαρία, Τηγανούρια Ζωή, Τσέρτος Μπάμπης, Φιλιππίδης Νίκος. Σας περιμένουμε με τον ζωντανό Καραγκιόζη επί σκηνής και στον μπερντέ να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, να συγκινηθούμε με τα πιο φωτεινά τραγούδια της Πατρίδας από χτες… μέχρι σήμερα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2018.

Ημερολογιο

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30