Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 18:01

Θάνος Μπλάτζιος: «Ο,τιδήποτε πηγάζει από τη φαντασία, την ψυχή και το συναίσθημα μπορεί κάλλιστα να καλείται τέχνη»

Συνέντευξη του σεφ Θάνου Μπλάτζιου στη Ράνια Παπαδοπούλου

Η μαγειρική είναι τέχνη; Υπάρχουν επιτυχημένες συνταγές και τι υπερισχύει; Η τέχνη ή η τεχνική; Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη περί τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Θάνος Μπλάτζιος έδειξε από πολύ νωρίς την αγάπη του για τη μαγειρική, πράγμα που τον ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Κάθε πιάτο που ετοιμάζει είναι εξαιρετικό. Ο λόγος; Όπως δηλώνει και ο νεαρός σεφ στη συζήτηση που ακολουθεί «Ο,τιδήποτε πηγάζει από την φαντασία, την ψυχή και το συναίσθημα μπορεί κάλλιστα να καλείται τέχνη».

-Γιατί στράφηκες προς τη μαγειρική; thanos bj 2
Θ.Μ.:
Από πολύ μικρή ηλικία είχα ξεκινήσει να μπλέκομαι στα πόδια της μητέρας, της γιαγιάς αλλά και του πατέρα μου όταν μαγείρευαν στο σπίτι, με ένα ανεξήγητο ενδιαφέρον προς το μαγείρεμα. Κάτι με ωθούσε να πηγαίνω να μυρίζω και να γεύομαι ό,τι ετοίμαζαν. Όσο μεγάλωνα και περνούσα τις τάξεις, τόσο μεγάλωνε και η αδιαφορία μου για να ασχοληθώ με κάποιο άλλο επάγγελμα, ίσως γι’ αυτό να φταίει και το κακοστημένο σύστημα, που δεν καθοδηγεί τα νεαρά παιδιά στο να διαλέξουν τι πραγματικά αγαπούν να ακολουθήσουν, ώστε να εξελιχθούν επαγγελματικά και να χτίσουν μια καριέρα. Με αυτές τις αφορμές και τα ερεθίσματα, τελειώνοντας το σχολείο, αποφάσισα να ακολουθήσω το πάθος μου για τη μαγειρική. Ένα πάθος που δεν έσβησε ποτέ.

-Η μαγειρική είναι τέχνη;
Θ.Μ.:
Δύσκολο να δώσω ακριβή ορισμό για την τέχνη. Είναι αρκετές οι απόψεις πάνω στο θέμα. Πάντως αναφορικά, αξίζει να πω πως ο,τιδήποτε πηγάζει από την φαντασία, την ψυχή και το συναίσθημα μπορεί κάλλιστα να καλείται τέχνη. Προσωπικά πιστεύω πως ένα καλό πιάτο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα έργο εκ των «δέκα καλών τεχνών».

-Τέχνη ή τεχνική; Τι υπερισχύει;
Θ.Μ.:
Θεωρώ πως η συγχώνευση όπως και η σύγκριση τέχνης και τεχνικής δεν πρέπει να υπάρχει σαν αντίληψη. Μιλώντας αποκλειστικά για τη μαγειρική, νομίζω πως η τέχνη κρύβεται πίσω από κάθε άνθρωπο που ασχολείται μαζί της είτε ερασιτέχνη, είτε επαγγελματία, βγάζοντας ένα απλό ή σύνθετο πιάτο. Η δημιουργικότητα σε συνδυασμό με το πάθος για φαγητό. μπορούν πολύ εύκολα να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης. Οι τεχνικές αντίθετα, δε θεωρούνται αναγκαίες στα σπίτια μας, αλλά είναι βασικές και αναγκαίες για την επαγγελματική εξέλιξη ενός μάγειρα. Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο λεγόμενο «fine dining» σε συνδυασμό πάντα με το δέσιμο των γεύσεων και ένα όμορφο στήσιμο. Νομίζω πως οι τεχνικές υπερισχύουν πλέον στον αγώνα για τη διάκριση στον κλάδο μας.

-Κατά τη γνώμη σου υπάρχουν «επιτυχημένες» συνταγές;
Θ.Μ.:
Ναι, πιστεύω υπάρχουν αρκετές βασισμένες πάνω στην πλειοψηφία των γαστρονομικών γνωμών. Παρ’ όλα αυτά στις τέχνες δε μπορούμε να γινόμαστε απόλυτοι. Όπως προείπα η μαγειρική είναι φαντασία και ένα γευστικό αποτέλεσμα μπορεί να επέλθει από τους πιο τρελούς συνδυασμούς υλικών. Καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη ότι το γούστο και οι αρέσκειες του κάθε ανθρώπου ποικίλουν.

Ημερολογιο

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30