Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2020 10:25

Κατερίνα Χάσκα: Αποδομώντας την έννοια της θεατροθεραπείας

Συνέντευξη της Κατερίνας Χάσκα στη Ράνια Παπαδοπούλου

Με οδηγό την Τέχνη του Θεάτρου μπορεί κανείς να διεισδύσει στα άδυτα μονοπάτια της ψυχής του μαζί με άλλους συνταξιδιώτες και  μέσα από αυτό το ομαδικό ταξίδι να θεραπευτεί απ’ ότι τον βαραίνει και τον ταλαιπωρεί. Η  κάμπια υφαίνει ένα κουκούλι, μέσα στο οποίο κυριολεκτικά διαλύεται σε μια σκοτεινή μάζα στοιχειώδους οργανικής ύλης, από όπου εμφανίζεται μια πεταλούδα. Ο άνθρωπος από το σκοτάδι έρχεται στο φως. Στην πορεία όμως αποκτά εμπειρία. βιώματα και πεποιθήσεις. Έτσι αποδιοργανώνεται και βυθίζεται πάλι στο σκοτάδι. Μπορεί να επανέλθει στο φως;

Σε αυτά και άλλα πολλά ακόμη ερωτήματα δίνει απαντήσεις, η σκηνοθέτης, ηθοποιός και θεατροπαιδαγωγός Κατερίνα Χάσκα, με αφορμή το νέο εργαστήριο θεατροθεραπείας που διοργανώνει.

Η Κατερίνα Χάσκα  γεννήθηκε το 1988 στους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών Ναυπλίου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση στη Σκηνοθεσία- Υποκριτική . Συνέχισε στη δραματική σχολή Arte Dramatico στη Μάλαγα της Ισπανίας στο τμήμα Yποκριτικής-Σκηνοθεσίας. Παρακολούθησε μέρος του MFA προγράμματος στη σκηνοθεσία του πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη με την Σκηνοθέτη και πρόεδρο του προγράμματος Anne Bogart. Έχει σκηνοθετήσει, γράψει και αναλάβει την παραγωγή για διάφορα θεατρικά έργα στο Ελληνικό και Ισπανικό θέατρο. Ίδρυσε την Θεατρική Ομάδα ART LINE, η οποία διοργανώνει δικές της παραγωγές. Διδάσκει υποκριτική σε ηθοποιούς κι ερασιτέχνες.

Μέσα από εργαλεία του εκπαιδευτικού δράματος εμψυχώνει ομάδες παιδιών, ενηλίκων, μεταναστών, προσφύγων και άλλες ευπαθείς ομάδες. Είναι εμψυχώτρια-εκπαιδεύτρια Forum theatre κι εξωτερικός συνεργάτης του Theatre of the oppressed NYC. Έχει αναλάβει ευρωπαϊκά επιμορφωτικά προγράμματα ως δημιουργός κι εμψυχώτρια. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων για το Θέατρο, την ψυχολογία και τη δραματοθεραπεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια σχετικά με το Θέατρο στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, την Ένταξη και την Διαπολιτισμικότητα. Είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη Δια Βίου Μάθηση» της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθώς και τελειόφοιτος του 4D Dream Coaching. Είναι ιδρυτικό μέλος του Αστικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Creatists και υπεύθυνη παραγωγής μουσικών και θεατρικών παραστάσεων.

Με αφορμή την έναρξη του εργαστηρίου της, συναντηθήκαμε μαζί της και μιλήσαμε για όλα τα οφέλη που προσφέρει η θεατροθεραπεία στις μέρες μας.

buterfly 2

-Τι είναι η θεατροθεραπεία;

K.X.: Όπως το λέει και η ίδια η λέξη, είναι η θεραπεία της ψυχής και του σώματος  μέσα από τη τέχνη του θέατρου. Σαν όρος , δεν υπάρχει. Για την ακρίβεια τον επινόησα η ίδια θέλοντας να το διαφοροποιήσω από τη Δραματοθεραπεία και το Θεατρικό Εργαστήρι. Δανείζεται εργαλεία από τη Δραματοθεραπεία, τη Δραματική Τέχνη και το Coaching καθώς οι σπουδές μου και η επαγγελματική μου εμπειρία εμπλέκονται και με τα τρία αντικείμενα, αλλά πρόκειται για κάτι άλλο. Στην ουσία , πρόκειται για μια ομαδική διαδικασία που αξιοποιεί με τον ιδιαίτερο και πολυεπίπεδο τρόπο την ίδια δραματουργική ικανότητα του ανθρώπου να διερευνήσει τις ανάγκες του και να οδηγηθεί στη πραγματοποίηση της διορθωτικής εμπειρίας, με απώτερο στόχο τη θεραπευτική αλλαγή. Τα παιχνίδια ρόλων και οι αυτοσχεδιασμοί εξυπηρετούν στην ομαλή ψυχική λειτουργία των συμμετεχόντων και συμβάλλουν στον μηχανισμό της προβολής και της ταύτισης καθώς ανασύρουν στο συνειδητό επίπεδο ξεχασμένα, κρυμμένα γεγονότα και κομμάτια του εαυτού τους .

Η διεργασία αυτή δίνει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τους σημαντικότερους ρόλους της καθημερινότητάς τους καθώς και ένα σύστημα υπό-ρόλων που διαμορφώνει και καθορίζει  τις καθημερινές τους συμπεριφορές  δημιουργώντας ένα λειτουργικό σύστημα ρόλων. Το εργαστήριο αυτό προσεγγίζει μέσα από την βιωματική διεργασία τομείς της δραματικής τέχνης και των soft skills που θα ανοίξουν τον δρόμο προς την αλλαγή για τον κάθε ένα συμμετέχοντα.Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ταξίδι ανακάλυψης των προσωπικών δεξιοτήτων μας μέσα από ασκήσεις (αυτό)παρατήρησης των δεξιοτήτων που εντοπίζουμε στους άλλους και αυτών που θέλουμε να αποκτήσουμε καταλήγοντας στους πιθανούς τρόπους αξιοποίησής τους και τελικά στην ενσωμάτωσή τους στην καθημερινότητά μας.

Όπως αναφέρει ο Ρουσσώ, «Ο άνθρωπος γεννήθηκε ελεύθερος, αλλά παντού βρίσκεται αλυσοδεμένος». Αλυσοδεμένος θα έλεγα εγώ από τον ίδιο του τον εαυτό. Από τις ίδιες του τις πεποιθήσεις . Στο εργαστήρι αυτό λοιπόν θα φέρουμε στην επιφάνεια τις βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις μας, μέσα από εργαλεία του θεάτρου, θα τις αγκαλιάσουμε και θα τις θεραπεύσουμε. Έχοντας ως μοναδικό σκοπό να φτάσουμε στο μοναπάτι του ονείρου μας, της ευτυχίας μας.

72126176 2250481401910739 7131816246097477632 n

-Τι κερδίζει κάποιος παρακολουθώντας ένα εργαστήριο θεατροθεραπείας;

K.X.: Το εργαστήριο απευθύνεται στον καθένα που επιθυμεί να επικοινωνήσει με τον εσώτερο εαυτό του , να μάθει να διαχειρίζεται καταστάσεις που τον στρεσάρουν και εγκλωβίζουν τη δημιουργικότητά του καθώς και να μπορεί να εκφραστεί μέσα σε μια ομάδα. Ενδείκνυται επίσης για όσους ψάχνουν εργασία κι επιθυμούν να επαναπροσδιορίσουν, να επικοινωνήσουν και να προβάλλουν τις δεξιότητές τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήρι και απευθύνεται επίσης σε όποιον επιθυμεί να γνωρίσει εμπειρικά το θέατρο και να ακονίσει τα εκφραστικά του μέσα προκειμένου να ελευθερωθεί, να επικοινωνήσει με τον εαυτό του και τους άλλους και να δημιουργήσει συναισθηματικά και σωματικά μέσα από την τέχνη, με ή χωρίς προηγούμενη θεατρική εμπειρία.  Μαθαίνουμε την έννοια της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Αποκτούμε αυτοπεποίθηση κι εξελισσόμαστε μέσα από ένα σύστημα ασκήσεων όπως παιχνίδια ρόλων, (σωματικοί μονόλογοι),  (σωματικοί διάλογοι), σύστημα Stanislavski, Grotowski, Brecht , Τεχνικές Θεάτρου Εικόνας  και Θεάτρου του Καταπιεσμένου, κ.α.

73266691 2250481455244067 3837581411011788800 n

-Ποια η δομή του εργαστηρίου;

K.X.: Μέσα από την αλληλεπίδραση των ατόμων που συμμετέχουν στο εργαστήρι, μέσα από διαδραστικές ασκήσεις και ομαδικά ή ατομικά παιχνίδια, συζητώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις θα αγγίξουμε θέματα όπως:

  • Αποτελεσματική επικοινωνία
  • Επαφή με τον εαυτό και τον άλλον
  • Έκφραση μέσα από την δραματική τέχνη
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων
  • Ομαδικότητα
  • Ενσυναίσθηση
  • Αντίληψη και αλλαγή δύσκολων πεποιθήσεων
  • Αναζήτηση του ονείρου
  • Διαχείριση ομάδας ή ενός πρότζεκτ
  • Ικανότητα παρουσίασης μπροστά σε κοινό
  • Εξοικείωση με το συναίσθημα της Χαράς
  • Πώς να διαχειριζόμαστε τον εαυτό μας
  • Πώς να διαχειριζόμαστε τους άλλους
  • Πώς να βάζουμε στόχους και να τους πετυχαίνουμε
  • Πώς να επικοινωνούμε αυτό που κάνουμε
  • Πώς να ισορροπούμε όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλουμε
  • Πώς να αναγνωρίζουμε τις προβληματικές συμπεριφορές και τι μπορούμε να κάνουμε

  -Κατά ποιο τρόπο η τέχνη του θεάτρου μπορεί να διεισδύσει στα άδυτα μονοπάτια της ψυχής του συμμετέχοντα;  

K.X.: Όλα γύρω μας δείχνουν πια, πως η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι μια προβολή του νου μας. Και αν κατανοήσουμε σε βάθος ότι εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε την πραγματικότητά μας, αυτό είναι και το πρώτο κλειδί για να την αλλάξουμε. Πως; Μέσα από τη τέχνη του θεάτρου και την ομάδα. Γιατί το θέατρο λειτουργεί ως ένα μέσο επικοινωνίας κι έκφρασης συναισθημάτων, αναγκών κι αναμνήσεων. Μέσω αυτού μπορούμε να ταξιδέψουμε από την φαντασία στην πραγματικότητα, και από τον εαυτό στον άλλο. Κι επειδή δουλεύω περισσότερο με εικόνες, αν αυτό το εργαστήρι ήταν μια εικόνα, θα ‘ταν αυτή που έχω στην αφίσα.

Η μεταμόρφωση δηλαδή της κάμπιας, σε χρυσαλλίδα και στο τέλος σε μία εντυπωσιακή πεταλούδα. Αυτή η μεταμόρφωση αποτελεί ένα από τα ανεξήγητα μυστήρια της φύσης και από μικρή με συγκινούσε. Αγαπώ πολύ τις πεταλούδες , όπως αγαπώ πολύ και τους ανθρώπους. Αγαπώ και συνδέομαι με αυτή τη διαδικασία μεταμόρφωσης. Για μένα ο άνθρωπος είναι μια πεταλούδα. Τι εννοώ, ένα άσχημο πλάσμα σφηνώνεται μέσα σε ένα κουκούλι, για να εκκολαφθεί λίγες ημέρες (ή μήνες αργότερα) ως μια εντυπωσιακή «χορεύτρια» των αιθέρων.

Η συγκεκριμένη διαδικασία της ολοκληρωτικής μεταμόρφωσης βασίζεται σε τέσσερα στάδια ζωής κατά τα οποία το έντομο αποκτά διαφορετική μορφή κάθε φορά: το εμβρυϊκό στάδιο, υπό μορφή αβγού, το στάδιο της προνύμφης ή κάμπιας, το στάδιο της χρυσαλλίδας και το τελικό στάδιο του ενήλικου εντόμου, της πεταλούδας. 

Το ίδιο δε συμβαίνει και με τη μεταμόρφωση του ανθρώπου; Από το εμβρυακό στάδιο μέχρι το ενήλικο; Νομίζω πως ναι. Συγκεκριμένα η  κάμπια υφαίνει ένα κουκούλι, μέσα στο οποίο κυριολεκτικά διαλύεται σε μια σκοτεινή μάζα στοιχειώδους οργανικής ύλης, από όπου εμφανίζεται μια πεταλούδα.

Ο άνθρωπος από το σκοτάδι έρχεται στο φως . Στην  πορεία όμως αποκτά εμπειρία. βιώματα και πεποιθήσεις. Έτσι αποδιοργανώνεται και βυθίζεται πάλι στο σκοτάδι και μετά επανέρχεται στο φως. Πώς; Μέσα τη διαδικασία της αλλαγής και της μεταμόρφωσης που γεννιέται μέσα από κάθε εμπόδιο.

buterfly 3

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:                                                                                       

Το εργαστήρι έχει διάρκεια 2 μήνες 15/01/2020 έως 03/03/2020                                                                                                

Κάθε Τρίτη 18:30-21:00                                                                                                           

 Kόστος σεμιναρίου: 150 ευρώ (20 ώρες) + ΦΠΑ                                                                        

 Χώρος Τεχνών ImProva  , Προφήτης Δανιήλ 29, Βοτανικός      

http://www.creatists.org                                                                                                                    

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλ. Επικοινωνίας: 690 7390954

 

Ημερολογιο

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30