Κυριακή, 08 Μαρτίου 2020 10:19

Νένα Βενετσάνου: «Για την Ελληνίδα είναι παράλειψη το ότι δεν υπάρχει Σπίτι των Γυναικών»

Συνέντευξη της Νένας Βενετσάνου στη Ράνια Παπαδοπούλου

8 Μαρτίου. Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μία μέρα μνήμης για τον αγώνα του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Τι σημαίνει Ημέρα της γυναίκας; Και πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη του Σπιτιού της Γυναίκας;

Η συνθέτις και ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου μιλά στο Culture Press για την ημέρα της Γυναίκας και το φεμινιστικό κίνημα, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Γιατί, γυναίκα θα πει ΑΝΘΡΩΠΟΣ, όπως δηλώνει και η ίδια.

-Τι σημαίνει Ημέρα της Γυναίκας;

Ν.Β.: Για τους περισσότερους είναι «γιορτή για να τιμήσουμε τη Γυναίκα για όσα προσφέρει». Για μένα είναι μέρα αγώνα και διεκδικήσεων και ετήσιου παγκόσμιου απολογισμού των δικαιωμάτων των γυναικών, μια μέρα που δεν παραλείπω να τραγουδώ σε μικρές εκδηλώσεις  σωματείων ή γυναικείων συλλόγων, μια και δεν γίνονται πια μεγάλες εκδηλώσεις, επειδή το Φεμινιστικό Κίνημα στην Ελλάδα είναι σε ύφεση. Βέβαια υπάρχει  μια κινητικότητα σε μικρές γυναικείες ομάδες, οι οποίες προσπαθούν να συναντηθούν την 8 Μάρτη σε δημόσιους χώρους και να υπενθυμίσουν τα αιτήματα των γυναικών. Οι περισσότεροι στον χώρο της Πολιτικής όμως ,θεωρούν ότι οι γυναίκες έχουν κερδίσει τα δικαιώματά τους και δεν τις υποστηρίζουν ούτε καν  τα εργατικά σωματεία, μια θλιβερή κατάσταση κατ’ εμέ ειδικά σε μια εποχή συστηματικής κατάλυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου βλέπουμε να υποχωρούν τα κεκτημένα των γυναικών και στον τόπο μας.

-Πώς θα σχολιάζατε το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό;

Ν.Β.: Είναι μεγάλη η απόκλιση ανάμεσα σε αυτά που γίνονται σε διάφορες περιοχές της Γης, σε σχέση με αυτά που εφαρμόζουμε εδώ. Κρίνω ότι αυτό δεν συμβαίνει επειδή δεν κατανοούμε την κατάσταση και τη θέση μας  μέσα στην Ελληνική Κοινωνία, κάθε άλλο, επιλέγουμε όμως να κάνουμε οικονομίας δυνάμεων  για να διάγουμε την ιδιωτική  ζωή, κάνοντας υπομονή, επειδή περιμένουμε από τον δημόσιο βίο τα  χειρότερα. Είναι μεγάλο λάθος.

-Μέρος των εσόδων από κάποιες συναυλίες σας έχει διατεθεί για τη δημιουργία του Σπιτιού των  Γυναικών. Πώς προχωρεί αυτή η δράση;

Ν.Β.: Υπήρξε η πρωτοβουλία αυτή, αλλά δεν προχώρησε. Δεν υπάρχει τέτοια προοπτική προς το παρόν. Κανονικά θα έπρεπε να υπήρχε ενδιαφέρον για  κάτι τέτοιο. Όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης και της Αμερικής, ακόμα και στις υπανάπτυκτες χώρες διαθέτουν τέτοιες εστίες, όμως το Κράτος Πρόνοιας στην Ελλάδα στηρίζεται σε δομές ,κυρίως ιδιωτικές ,οι οποίες και έχουν αναλάβει να παίξουν παιχνίδι στην διαχείριση του Γυναικείου δυναμικού της χώρας μας. Όπως γίνεται και σε άλλους τομείς, πχ του Πολιτισμού , της Δημόσιας Υγείας.  Εμείς θέλαμε να μας διαθέσει ο Δήμος Αθηναίων έναν χώρο και να αναλάβει τα λειτουργικά έξοδα, για να μπορούμε να έχουμε μια σοβαρή δομή και έναν προγραμματισμό που θα έφερνε στην επιφάνεια όλα τα θέματα που απασχολούν τις Γυναίκες στην Ελλάδα. Έναν χώρο δηλαδή που δεν θα ήταν κλειστό κύκλωμα, αλλά που θα μπορούσαμε όλοι να χρησιμοποιούμε ως ελεύθερο βήμα.

-Πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη του Σπιτιού των Γυναικών;

Ν.Β.: Για την Ελληνίδα είναι παράλειψη το ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Πολλές γυναίκες είχαν ενθουσιαστεί με μια τέτοια προοπτική, δεν ήμασταν όμως αρκετές. Στην Κύπρο ήδη έχουν προχωρήσει στην δημιουργία του, βρίσκονται στις τελικές υπογραφές και το ονομάζουν «Σπίτι της Γυναίκας». Η Κύπρος διαθέτει παρακαλώ και Επίτροπο που παρακολουθεί την εφαρμογή της Ισότητας στην Κυπριακή Κοινωνία. Στην Ελλάδα όλα τα θέματα πρόνοιας  είναι απαξιωμένα. Έχουμε βεβαίως  τα Συμβουλευτικά κέντρα Γυναικών, τα οποία είναι υποβαθμισμένα και το έργο τους φτωχό, τη Γραμματεία Ισότητας που ανήκει πλέον στο Υπουργείο εργασίας και είναι υποβαθμισμένη, κάποιους επιχορηγούμενους φορείς οι οποίοι είναι υποβαθμισμένοι και εσωστρεφείς, Γυναικείες Σπουδές δεν υφίστανται, όλα χάλια. Βλέπετε στα Σπίτια των Γυναικών παράγονται πολιτικά αιτήματα και είναι εστίες διεκδίκησης, εστίες όπου η βάση των φεμινιστικών ομάδων συναντιέται με την εξουσία του κινήματος, είναι ο δημοκρατικός διάλογος ανάμεσά τους. Τα συμβουλευτικά κέντρα δεν ασχολούνται με τέτοια θέματα και τα ερευνητικά κέντρα έχουν κλειστή δραστηριότητα, είναι άλλος ο σκοπός τους. Δεν θα μπω στη διαδικασία να σας το αναλύσω, σε μια κοινωνία όπως η Ελληνική, ένα τέτοιο Σπίτι θα είχε πολλά να κάνει.

-Κλείνοντας τη συζήτησή μας, γυναίκα σημαίνει...

Ν.Β.: ΕΙΝΑΙ Άνθρωπος. Για ποιο λόγο ζούμε, δημιουργούμε; Ας σκεφτούμε και ας κουμαντάρουμε τη ζωή μας

Η Νένα Βενετσάνου στο facebook:

https://www.facebook.com/NenaVenetsanouDatabase/

Related items

Ημερολογιο

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31