Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2023 15:08

Χρίστος Δήμας: Παρέστη στα αποκαλυπτήρια της προτομής του αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ στην Αρχαία Νεμέα

Στα αποκαλυπτήρια της προτομής του αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ, στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Νεμέας, παρέστη ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας.

 

Ο Στέφανος Μίλλερ ήταν ένας από τους διαπρεπέστερους αρχαιολόγους που αφιέρωσε 40 χρόνια της καριέρας του στην Ελλάδα. Γεννήθηκε το 1942 στο Γκόσεν, της πολιτείας της Ινδιάνα των ΗΠΑ. Ολοκλήρωσε το πρώτο του πτυχίο στα Αρχαία Ελληνικά στο Wabash College και το Διδακτορικό του στην Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Princeton. Μετά από ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες του αρχαίου ελληνικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ολυμπίας και, για τέσσερα χρόνια, της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, ξεκίνησε τις δικές του ανασκαφές στη Νεμέα το 1973.

Κατά τα 35 χρόνια της εργασίας του στη Νεμέα, όχι μόνο διενήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα όπως το στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, αλλά δημιούργησε και αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασε αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεση του, ενώ ξεκίνησε και την αναστήλωση του αρχαίου Ναού του Δία. Ταυτόχρονα, υπηρετούσε ως καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, με εξαίρεση τα έτη 1982 – 1987, όταν διετέλεσε διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με τις ανακαλύψεις του στη 
Νεμέα, ενώ είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε τιμηθεί ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ το 2005 με Προεδρικό Διάταγμα πολιτογραφήθηκε Ελληνας υπήκοος. Εφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2021, σε ηλικία 79 χρόνων.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας τόνισε πως «ο Νεμεάτης Αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ αποκάλυψε το Αρχαίο Στάδιο στην Αρχαία Νεμέα όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, δημιούργησε το αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασε το αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεση του στην Αρχαία Νεμέα, ξεκίνησε την αναστήλωση του αρχαίου Ναού του Δία και πρωτοστάτησε στην αναβίωση των Νέμεων αγώνων, μεταξύ πολλών άλλων. Ο Στέφανος Μίλλερ όμως ήταν ένας άνθρωπος με πηγαία αίσθηση του χιούμορ, γενναιόδωρος, πεισματάρης και διεκδικητικός για την Νεμέα μέχρι τέλους. Είμαι τυχερός που τον γνώρισα, συνεργάστηκα μαζί του και ήμουν φίλος του. Η προτομή του στην Αρχαία Νεμέα είναι το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για έναν άνθρωπο που ανέδειξε τη πολιτιστική μας κληρονομιά και στον οποίο οφείλουμε τόσο πολλά.»

dimas 01
Η φιλοτέχνηση και τοποθέτηση της προτομής του Στέφανου Μίλλερ στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεμέας έγινε στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε υπογράψει με το υπουργείο Πολιτισμού. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σημείωσε πως «η φιλοτέχνηση και τοποθέτηση της προτομής του Στέφανου Μίλλερ στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεμέας, δεν αποτελεί παρά το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τιμήσουμε την μεγάλη προσφορά ενός ανθρώπου του πολιτισμού, όπως ήταν ο Αμερικανός αρχαιολόγος, έργο ζωής του οποίου επί 40 χρόνια αποτέλεσε η ανασκαφή και η ανάδειξη της αρχαίας Νεμέας.»

Ημερολογιο

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30