Tuesday, 26 February 2019 18:57

«Ο Φιλάργυρος» της Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου στο θέατρο Αλεξάνδρεια

Παραστάσεις έως 9 Μαρτίου 2019

Η Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ανήκει στην λόγια δραματουργία του ελληνικού 18ου αιώνα, μεταξύ νεοελληνικού Διαφωτισμού, προεπαναστατικής ατμόσφαιρας και ίδρυσης του Νεοελληνικού κράτους. Το έργο της «Ο Φιλάργυρος» αποτελεί εξαιρετικό δείγμα  μιας εποχής, ενώ αγγίζει με προσωπικό, ιδιαίτερο τρόπο ένα από τα πιο συνηθισμένα μοτίβα στο παγκόσμιο θέατρο, την φιλαργυρία και τις συνέπειές της.

Όπως καταδεικνύει ο πρόλογος του Οικονόμου εξ Οικονόμων στον δικό του ομόθεμο «Εξηνταβελόνη» (1816), το ζήτημα έχει καταβολές στην αρχαιοελληνική δραματουργία από όπου το πήραν οι Ρωμαίοι και εν συνεχεία οι Ευρωπαίοι. Ο μολιερικός «Φιλάργυρος» έκανε αυτή τη φιγούρα διεθνή.

Η εποχή που γράφει το πρωτότυπο έργο της η Ε. Μουτζάν Μαρτινέγκου είναι ιδιαίτερα σημαντική για πολλούς λόγους ως προς την κοινωνική και ιστορική στιγμή της Ελλάδας, ενώ παράλληλα η δραματουργική πρωτοτυπία και δεινότητα της σημαντικής ελληνίδας επτανήσιας αναδεικνύουν το κείμενο του «Φιλάργυρου» σε εξέχουσας σημασίας δραματουργία για τον σύγχρονο θεατή.
Το ενδιαφέρον μιας σύγχρονης ανάγνωσης αυτού του κειμένου πηγάζει από τη διαχρονικότητα της θεματολογίας και της επεξεργασίας των βασικών μοτίβων της κωμωδίας.

Η νεαρή Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου αυτονομείται απολύτως σε σχέση με τα «αρχέτυπα» και σχεδιάζει με τόλμη μια σκοτεινή κατάσταση που δεν αφορά μόνο στον κεντρικό ήρωά της αλλά και στους υπόλοιπους ήρωες του έργου, το οποίο διαδραματίζεται στη Ζάκυνθο. Η τόλμη της δραματουργίας και της δικής της εκδοχής για το τέλος του δυνάστη πατέρα είναι μοναδική, ενώ φωτίζει με θαυμαστό τρόπο όλα τα πρόσωπα και ιδίως την επαναστατημένη Μέλουσα, σύζυγο του τσιγκούνη Σέλημου, δημιουργώντας πολύ νωρίς ένα σημαντικό είδος γυναικείας θεατρικής γραφής.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ2 Ο Φιλάργυρος της Μαρτινέγκου
Δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία:  Μαρία Φραγκή
Σκηνικά-Κοστούμια:  Άννα Μαχαιριανάκη
Μουσική επιμέλεια:  Μαρία Φραγκή
Μουσική διδασκαλία: Γιάννης Βρυζάκης
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Κίνηση: Νερίνα Ζάρπα
Φωτογραφία: Αναστάσης-Παναγής Μελέτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Ζιάκκας
Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Βασίλης Βλάχος, Τάσος Ζιάκκας, Λεονάρντο Θίμο, Δανάη Καλαχώρα, Επαμεινώνδας Μουντζουρέας,  Κλεοπάτρα Ροντήρη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Διάρκεια: 75 λεπτά χωρίς διάλειμμα.
Παραστάσεις: Σάββατο στις 5:30 μμ και Κυριακή στις 11:00 πμ
Ημερομηνίες Παραστάσεων:
Σάββατο: 29/12, 5/1, 12/1, 19/1, 26/1, 2/2, 9/2, 16/2, 23/2, 2/3, 9/3
Κυριακή: 30/12, 13/1, 20/1, 27/1, 3/2, 10/2, 17/2 πρωί 11.00 με δύο μέρη (Κυριακάτικο Δίπτυχο)
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό), 7 ευρώ (άνω των 65 ετών), 5 ευρώ (άνεργοι, ατέλειες)
Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του θεάτρου και στη VIVA.
Θέατρο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ» (Σπάρτης 14, Πλ. Αμερικής, τηλ: 2108673655).

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
========================================
«Ο Φιλάργυρος» της Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου: Κυριακάτικο Δίπτυχο
Κάθε Κυριακή οι παραστάσεις έχουν δύο μέρη: Στις 11:00πμ παρουσιάζεται «Ο Φιλάργυρος» και στη συνέχεια (ώρα 12:30μμ) δίνονται διαλέξεις επιστημόνων από το χώρο της ιστορίας, της θεατρολογίας, της ιστορίας της τέχνης, με αφορμή την εποχή και το κείμενο της Ε. Μουτζάν Μαρτινέγκου.
Οι πρώτες διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν ήδη: Την Κυριακή 30/12/18 μίλησε η Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Γκασούκα, στις 13/1/19 ο συγγραφέας, κριτικός θεάτρου Λέανδρος Πολενάκης, στις 27/1 ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος μίλησε με θέμα «Η φιλαργυρία ως διαχρονικό και αταξικό φαινόμενο» και στις 3/2, η Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Άννα Ταμπάκη μίλησε με θέμα: «Συγκριτική ανάγνωση του 'Φιλάργυρου' της Eλισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου με τον 'Βασιλικό' του Αντωνίου Μάτεσι».
Θα ακολουθήσουν οι διαλέξεις: 17/2: Κατερίνα Καρρά, 24/2: Σοφία Ντενίση, 3/3: Ιωάννα Αθανασάτου, 10/3: Ντομένικα Μίκαïτς.
Κρατήσεις θέσεων στο τηλ 210-8573655.