Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 22:40

"Ο Μέγας Ιεροεξεταστής" του Φ.Ντοστογιέβσκη στη Θεσσαλονίκη

Παραστάσεις: 25 - 26 - 27 & 28 Φεβρουαρίου 2019 στις 21.15

Το «θέατρο ΣΥΝ ΚΑΤΙ – σύνολο τέχνης » & το «Λόγων Έργα» παρουσιάζουν την παράσταση «Ο ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ» του Φιόντορ Ντοστογιέβσκη από τους «Αδελφούς Καραμάζοβ» ( δεύτερος τόμος - πέμπτο κεφάλαιο).

Ο «ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ» η παράσταση που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία για 4 χρόνια στην Αθήνα, και έχει ταξιδέψει στην Πάτρα, Ρόδο, Κρήτη, και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας συνεχίζει το ταξίδι της… Ο θρύλος του Μεγάλου Ιεροεξεταστή είναι ένα κεφάλαιο από τους «Αδελφούς Καραμάζοφ» του Ντοστογιέφσκη. Ο πυρήνας του μύθου είναι διαχρονικός. Αναφέρεται σε κάθε είδος και μορφή εξουσίας. Πρόκειται για μιαν εκπληκτική ανατομία της ανθρώπινης προσωπικότητας - τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο - όσον αφορά το ερώτημα «εξουσία ή ελευθερία;»

Παρουσιάζεται ως ένα ποίημα του δεύτερου από τους τρείς αδελφούς Καραμάζοβ, του πιο φιλοσοφημένου, του Ιβάν. Ο Ιβάν το παρουσιάζει στον μικρότερο αδελφό, Αλιόσα, τον πιο θρησκευόμενο, εκείνη τη στιγμή δόκιμο μοναχό.
Η ιστορία, που μεταφέρει ο Ιβάν στον αδελφό του Αλιόσα, διηγείται την επιστροφή του Χριστού στην γη, και συγκεκριμένα στην Σεβίλλη του 15ου αιώνα. Πλήθος ανθρώπων τον υποδέχεται παραληρώντας από συγκίνηση, ώσπου περνά από εκεί ο Μέγας Ιεροεξεταστής ο οποίος, τον συλλαμβάνει. Την νύχτα πηγαίνει να τον επισκεφτεί στο κελί του.

Ο Μέγας Ιεροεξεταστής αποδεικνύει στον Ιησού με επιχειρήματα ότι αυτό που έφερε στη Γη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Κι αυτό γιατί ο Χριστός παρεξήγησε τη φύση των ανθρώπων και, στην προσπάθειά του να κάνει καλό, έκανε κακό. Για μεγάλο χρονικό διάστημα πιστεύεις ότι έχει δίκιο. Σταδιακά, όμως, μπορεί να δει κανείς την αδυναμία των επιχειρημάτων, που είναι και η αδυναμία κάθε δικτατορίας- είτε αυτή είναι θρησκευτική είτε κοινωνικής φύσεως- κι έτσι, άμα ακολουθήσεις την πολύ δομημένη σειρά των επιχειρημάτων του έργου μπαίνεις στην καρδιά αιώνιων ερωτημάτων που κυριαρχούν στον κόσμο, σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ 1 11

Συντελεστές:
Μετάφραση: Άρης Αλεξάνδρου
Επεξεργασία κειμένου: Ματίνα Μόσχοβη
Σκηνοθεσία - ερμηνεία : Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Κωστής Σαββιδάκης, Άννυ Ζερβού
Φωτογραφίες: Κλεοπάτρα Σάρλη
Επεξεργασία ήχου: studio 19 – Κώστας Μπώκος

Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής:
θέατρο «ΣΥΝ ΚΑΤΙ» σύνολο τέχνης - «Λόγων Έργα»
Κωστής Σαββιδάκης - Άννυ Ζερβού

Πληροφορίες:

Είδος: μονόλογος
διάρκεια: 60΄ λεπτά
διάλειμμα: όχι
Ημέρες & Ώρες παραστάσεων:
Δευτέρα 25, Τρίτη 26, Τετάρτη 27, και Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 στις 21.15

Προπώληση εισιτηρίων:
στο ταμείο του θεάτρου Αυλαία τηλ. 2310230013 & www.viva.gr

Τιμές εισιτηρίων :
Γενική είσοδος: 15 ευρώ -  Προπώληση, Συνταξιούχοι, Φοιτητές: 12 ευρώ - Ομαδικό: 10 ευρώ

Πληροφορίες: Σαββιδάκης Κωστής

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 θέατρο ΣΥΝ ΚΑΤΙ σύνολο τέχνης
http://www.facebook.com/profile.php?id=1187143801 & https://www.facebook.com/syn.k.b/

Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
http://www.facebook.com/groups/108887300796/  - https://www.facebook.com/conconstantopoulos

θέατρο ΑΥΛΑΙΑ
Τσιμισκή 136, Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310230013

Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ 2A

Κριτικές θεάτρου

Κώστας Γεωργουσόπουλος, «Αντί μάννα, χολή», ΤΑ ΝΕΑ Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Στο θέατρο «Στούντιο Κυψέλης», μια από τις πλέον ώριμες φωνές της ελληνικής θεατρικής γενιάς, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, με βάθος πραγματικής γνώσης των μεγάλων κειμένων, αποδίδει με τρόπο συνταρακτικά μοναδικό τον μονόλογο του Ντοστογιέφσκι. Στην κλασική μετάφραση του Αρη Αλεξάνδρου και με επεξεργασία κειμένου της Ματίνας Μόσχοβη και με έξοχη βουβή μορφή Ιησού τον Γιώργο Διαμάντη, ο Κωνσταντόπουλος φτάνει σε υπέροχες συμβολικές εικονοποιήσεις της βουλιμίας για εξουσία, της ηδονής για καταστροφή, της απόλαυσης για εξουθένωση κάθε επιστροφής της ανθρωπότητας στην αθωότητα και στη δίψα για δικαιοσύνη.
Είναι καιρός πλέον να ξαναδιαβάσουμε τους κλασικούς όχι μόνο ως αισθητικό γεγονός ή ιδεολογική παρηγορία αλλά ως μανιφέστο εξέγερσης.
Και ο Κωνσταντόπουλος μάς προσφέρει την ευκαιρία. Ο Ιεροεξεταστής μιλάει εν ονόματι του Χίτλερ, του Στάλιν, του Παπαδόπουλου, του Τσαουσέσκου, του Καντάφι.

Γιώργος Σαριγιάννης - Το τέταρτο κουδούνι

Εξαιρετικός! Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος στο μονόλογο «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής», απ’ τους «Αδελφούς Καραμάζοφ» του Ντοστογιέφσκι. Που παρουσιάζει, σε επεξεργασία κειμένου απ’ την Ματίνα Μόσχοβη, στο _ ασφυκτικό ομολογώ… _ «Studio Κυψέλης» ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος.
Αν και αυτοσκηνοθετημένος, με πλήρη έλεγχο των _ πλούσιων _ μέσων του, χωρίς υπερβολές, χωρίς ναρκισσισμούς, μάστορας στη μεταφορά της ουσίας κειμένων με την έξοχη φωνή του, με μικρόφωνο – ψείρα που δεν το χρειάζεται για να ακούγεται _ ο χώρος μικρός και το φωνητικό του εύρος τεράστιο _ αλλά για να παίζει ψιθυριστά, μέσα στο ημίφως, υποβάλλοντας το ντοστογιεφσκικό μεταφυσικό ρίγος, σχεδόν ακίνητος, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος επί μία ώρα με _ μας _ καθήλωσε. Αποδεικνύοντας γι άλλη μια φορά το μέγεθος του γκραν ρολίστα που διαθέτει. Το οποίο ΣΠΑΝΙΖΕΙ στο ελληνικό θέατρο. Γι’ αυτό και είναι περίεργο πώς το ελληνικό θέατρο δεν τον έχει αξιοποιήσει, αν και βρίσκεται στη χρυσή του ωριμότητα, όσο του αξίζει.

Πολενάκης Λέανδρος, 16/12/2012

"Η μετάφραση, κλασική, του Άρη Αλεξάνδρου, σε εντελή επεξεργασία κειμένου της Ματίνας Μοσχόβη. Σκηνοθετεί και ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, με απόλυτο σεβασμό στο γράμμα και στο πνεύμα του κειμένου. Είναι μια ερμηνεία «εκ βαθέων», ειλικρινής, γυμνή, ένσαρκη σαν την εξομολόγηση ενός «αμαρτωλού» ερημίτη, χωρίς κανένα περιττό στολίδι, που κανείς δεν πρέπει να χάσει."

Κώστας Γεωργουσόπουλος, ΤΑ ΝΕΑ 13-10-2014

"Πρωτοείδαμε στην Ελλάδα ως θεατρικό μονόλογο το κεφάλαιο από τους «Αδελφούς Καραμαζόφ» του Ντοστογιέφσκι με τον «Μεγάλο Ιεροεξεταστή», σκηνοθετημένο από τον Πίτερ Μπρουκ. Εδώ και δύο χρόνια και σε διάφορους χώρους (τελευταία στο Φεστιβάλ Μονολόγων που πραγματοποιήθηκε στην Ερμιόνη) τον ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Σπεύδω εξαρχής να πω ότι ο Κωνσταντόπουλος είναι μια από τις πλέον καλλιεργημένες και μουσικά προικισμένες φωνές του σύγχρονου θεάτρου μας. Ανακάλυψη του Μίνωα Βολανάκη, ο Κωνσταντόπουλος έχει ερμηνεύσει κατά καιρούς και Μπάιρον και Πίντερ, τραγωδία και αστικό δράμα.

Προσέρχεται στο κείμενο του Ντοστογιέφσκι στην εγκυρότερη μετάφραση που διαθέτουμε, του σημαντικού και μονήρους ποιητή και δημιουργού τού αξεπέραστου τραγικού «Κιβωτίου», Αρη Αλεξάνδρου, ώριμος και με μια εμφανή στην ερμηνεία του πνευματικότητα. Τέτοια θεμελιώδη κείμενα, που πέρα από τη «ρητορική τους», τη μαστοριά της γραφής αλλά και την ενδιάθετη προφητικότητα, έχουν θεατρικότητα, αλλά είναι και πολιτιστικά μνημεία όπου η θεολογία, ο μύθος, οι κοινωνικές δομές, τα ιδεολογήματα, τα δόγματα, οι αιρέσεις, ο αναρχισμός, ο φανατισμός αλλά και η πνευματική τόλμη είναι στρωματογραφικές συμπεριλήψεις του ευρωπαϊκού στοχασμού μέσα από το ειδικό φίλτρο της σλαβικής ψυχοσύνθεσης και του μυστικισμού των αναχωρητών και των «διά Χριστόν σαλών»."

Κωνσταντινος Μπούρας, diastixo.gr/ Ιουνίου 2016

"Εκπληκτικός ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος στο ρόλο του Μεγάλου Ιεροεξεταστή. Ο εξεζητημένος συριγμός του παρέπεμπε στο φίδι του Δέντρου της Γνώσης, οι μελετημένες αναπνοές και η μουσικά κυματιστή εκφορά του λόγου οδηγούσαν σε συνειρμούς και δημιουργούσαν προσωδίες πολύ πέραν του ντοστογιεφσκικού κειμένου. Ναι, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος δημιούργησε ένα μετά-κείμενο, ένα δικό του έργο με αφορμή το πέμπτο κεφάλαιο του δεύτερου τόμου των Αδελφών Καραμαζώφ. Αυτός ο ηθοποιός μπορεί να υποδυθεί και να μεταπλάσσει τα πάντα. Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος ως Μεγάλος Ιεροεξεταστής μας αφορά. Όλους. Την Ανθρωπότητα. Γιατί θα τον βρούμε μπροστά μας. Στο μέλλον. Με μορφές που δεν μπορεί να διανοηθεί η περιορισμένη ανθρώπινη βούληση..."

Χαρά Κιούση, Cosmo.gr

"Το σπουδαίο αυτό έργο είναι ένα επεξεργασμένο κεφάλαιο από το μυθιστόρημα "Αδελφοί Καραμαζώβ", δυσκολότατος μονόλογος, με υψηλές φιλοσοφικές προεκτάσεις, θαυμάσιος λόγος εκφερόμενος με την καθηλωτική φωνή του έξοχου Ιεροεξεταστή Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου. Επιβλητικός, απόλυτα ακίνητος στην εξεταστική του καρέκλα, μ' ένα βλέμμα να μαγνητίζει, μ' ένα υπέροχο φωτισμό στην σκοτεινή αίθουσα, με ήχους βυζαντινούς, όλα μαζί να δημιουργούν την αναγκαία μυστικιστική ατμόσφαιρα και να σε παρασύρουν σ' ένα βαθύ στοχασμό."

Ημερολογιο

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31