Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 17:16

Τατιάνα Λύγαρη: «Κάθε ταξίδι στη ζωή είναι εμπειρία»

Συνέντευξη στη Ράνια Παπαδοπούλου

 

Το διάσημο θρίλερ «Stamboul Train» του Γκράχαμ Γκρην, σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη, συνεχίζει τις παραστάσεις του με μεγάλη επιτυχία στο Θεατρικό Βαγόνι της Αμαξοστοιχίας – Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ.

Το συναρπαστικό μυθιστόρημα, που καθιέρωσε τον Graham Greene ως έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της αγγλικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση και διασκευή του Ιωσήφ Βαρδάκη.

Το έργο διαδραματίζεται παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατά τη διάρκεια ενός 3ήμερου ταξιδιού με το Οrient Express από την Οστάνδη στην Κωνσταντινούπολη. Ένα περιπετειώδες και μοιραίο για τους επιβάτες του, ταξίδι. Ο εύπορος εβραίος επιχειρηματίας, η φτωχή χορεύτρια, η σκληρή δημοσιογράφος, ο φιλόδοξος συγγραφέας, ο στυγνός δολοφόνος, ο κυνηγημένος επαναστάτης είναι πρόσωπα μοναχικά, outsiders της κατεστημένης ζωής, που κινούνται στα όρια του γκροτέσκο και του μελοδραματικού. «Ταξιδεύουν» μεταφορικά μέσα στις βασανισμένες τους ψυχές αλλά οι πράξεις τους έχουν ρεαλιστικές συνέπειες για τους ίδιους και τους συνεπιβάτες τους. Μέσα στο εν κινήσει τρένο η δράση έρχεται ξαφνικά και απότομα χωρίς όμως να έχει ίχνος λάμψης και ηρωισμού.

Η Τατιάνα Λύγαρη σημειώνει: «Το έργο διαδραματίζεται στην τόσο ενδιαφέρουσα, ιστορικά και κοινωνικά, περίοδο του μεσοπολέμου στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με το θρυλικό τρένο Orient Express. Το Θεατρικό Βαγόνι της Αμαξοστοιχίας αποτελεί το ιδανικό και απόλυτα ρεαλιστικό σκηνικό για την μεταφορά του διάσημου μυθιστορήματος του Graham Greene στο θέατρο. Η παράσταση μέσα από μια γρήγορη κινηματογραφική αφήγηση μυστηρίου και με μία “gros plan” ερμηνευτική απόδοση των οκτώ χαρακτήρων στο κινούμενο τρένο, τοποθετεί ηθοποιούς και θεατές στο κάδρο της “Greeneland”, του τοπίου που σκιαγραφεί ο Greene, ως συμμέτοχους και συνένοχους μιας καταστροφής που μοιάζει να πλησιάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η διεισδυτική και ψυχαναλυτική ματιά του Greene στον τρόπο σκέψης και στις πράξεις των ηρώων του τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αντανακλάται  στο σημερινό πλαίσιο της ανησυχητικής αύξησης του ακραίου εθνικισμού και ρατσισμού, που αναπτύσσονται ραγδαία στις σύγχρονες κοινωνίες».   

Ο Greene εξερευνά τις αρχές της ηθικής στις σύγχρονες κοινωνίες, της πίστης, της προδοσίας, του ρατσισμού, του καθήκοντος απέναντι στον άλλον σε σχέση με το καθήκον στον εαυτό μας και της ματαιότητας να παραμείνει κανείς ουδέτερος σε εποχές σύγκρουσης. Καταδύεται βαθιά στα θέματα που αγγίζουν το κύτταρο της ανθρώπινης ψυχής με όλες τις αντιφάσεις και τις εσωτερικές συγκρούσεις της, δημιουργώντας τους απόλυτα “Greeneian”  χαρακτήρες του. Σκιαγραφεί με δύναμη και νεύρο την ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη ακριβώς ένα χρόνο πριν ανατείλει στη Γερμανία η δύναμη του Χίτλερ και του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. Μια ατμόσφαιρα, παραμονές του Ολοκαυτώματος, που τη σφραγίζει η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και ο τρόμος του επερχόμενου  πολέμου.

Η σκηνοθέτις και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Αμαξοστοιχίας – Θέατρο  το Τρένο στο Ρουφ, κα. Τατιάνα Λύγαρη, μιλά στο Culture Press, για την παράσταση «Stamboul Train», που παρουσιάζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. 

 Stamboul Train Τρένο στο Ρουφ                       

-Πώς προσεγγίσατε δραματουργικά το έργο;

Το διάσημο μυθιστόρημα διασκευάστηκε σε παγκόσμια πρώτη για τις ανάγκες της θεατρικής μας παράστασης. Ο Ιωσήφ Βαρδάκης ακολούθησε τη βασική πλοκή και διατήρησε όλους τους κεντρικούς ήρωες, μένοντας πιστός στην ατμόσφαιρα του μυθιστορήματος. Ο Γκρην, ως συγγραφέας φημίζεται για την περιγραφή των χαρακτήρων των ηρώων του. Καταδύεται σε βάθος στην ψυχή και στις σκέψεις τους χωρίς να χρησιμοποιεί διαλόγους. Έτσι, αντλήσαμε υλικό από αυτές τις περιγραφές και τις μετουσιώσαμε σε ρέοντα θεατρικό λόγο με ρεαλιστική και κινηματογραφική σκηνοθετική προσέγγιση, στο ιδανικό σκηνικό για το έργο, το Θεατρικό μας Βαγόνι.

-Ένα «ταξίδι» μπορεί να αποβεί μοιραίο και καθοριστικό για έναν επιβάτη, όπως το ταξίδι των επιβατών του Orient Express;

Κάθε ταξίδι στη ζωή είναι εμπειρία, σε αλλάζει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, ανεξάρτητα από τη διάρκεια και τον προορισμό. Οι συνταξιδιώτες παίζουν σχεδόν πάντα καθοριστικό ρόλο και η διαδρομή μπορεί να αποδειχτεί απρόβλεπτη και πολλές φορές μοιραία.

-Κατά ποιο τρόπο οι ήρωες του Γκρην αντανακλώνται στην Ελλάδα του σήμερα;

Η διεισδυτική ματιά του συγγραφέα στην ψυχολογία των ηρώων του μέσα στο κινούμενο τρένο από την Οστάνδη μέχρι την Κωνσταντινούπολη αντανακλάται μέσα στο κάδρο της Ευρώπης του 1932, που ευνοεί τον ρατσισμό και την ανισότητα, έχει σβήσει από τη μνήμη της μέσα σε ελάχιστα χρόνια έναν αιματηρό Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και οδεύει ανέμελα και με ταχύτητα προς τη μεγάλη καταστροφή. Σχεδόν 100 χρόνια μετά τη συγγραφή του, το έργο του Γκράχαμ Γκρην αποδεικνύεται επίκαιρο και προφητικό. Μέσα σ’ ένα μυθιστορηματικό κλίμα μυστηρίου, έρωτα, πάθους και ίντριγκας χτυπάει το καμπανάκι εγρήγορσης στον σημερινό θεατή για τον ρατσισμό και τον άκρατο εθνικισμό, που αναπτύσσεται ραγδαία και ανησυχητικά στις σύγχρονες κοινωνίες μας.

 02 Stamboul Train Τρένο στο Ρουφ

Infos:

Η παράσταση «Stamboul Train» του Γκράχαμ Γκρην, σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00 & Κυριακή στις 18.30 στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ.

Συντελεστές:

Μετάφραση-Διασκευή: Ιωσήφ Βαρδάκης / Σκηνοθεσία: Τατιάνα Λύγαρη / Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ / Μουσική: Μηνάς Ι. Αλεξιάδης / Χορογραφία: Πέπη Ζαχαροπούλου / Βοηθοί σκηνοθέτη: Eυθύμης Χρήστου & Κατερίνα Μίχου / Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης / Φωτογραφίες: Υπατία Κορνάρου

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Εβελίνα Αραπίδη, Σπύρος Ζουπάνος, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Δάφνη Καφετζή, Παναγιώτης Μαρίνος, Νίκος Ποριώτης, Κλαίρη Σαρρηκυριάκου, Χρήστος Χριστόπουλος

Προπώληση:

- Στη VIVA

https://www.viva.gr/tickets/theater/treno-sto-rouf/stamboul-train-tou-graham-greene/

- Τηλεφωνικά στο 11876 (viva)

- Τηλεφωνικά στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ (210 5298922 / 6937 604988)

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ
Τηλ. 210 5298922 / 6937 604988
Καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 10.00–14.00 & 18.00–22.00
Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως

10’ με τα πόδια από το ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός
Free Wi-Fi / Δωρεάν Parking

Ημερολογιο

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30