Wednesday, 18 December 2019 15:44

Υρώ Λούπη: Ιχνηλατώντας την τέχνη με αγάπη και αφοσίωση

Συνέντευξη στη Ράνια Παπαδοπούλου

 

Η Ντόρα, μια νοσοκόμα κοντά στα σαράντα, ζει πάνω στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Νεμπράσκα, ως ερωμένη του Κέβιν. Ένα βράδυ εισβάλλει επεισοδιακά στο σπίτι της ένας κύκνος, που σύντομα μεταμορφώνεται σ’ έναν ορμητικό και απρόβλεπτο άντρα, που την ερωτεύεται… Η Υρώ Λούπη ερμηνεύει την Ντόρα (ένα ρόλο που έχει ερμηνεύσει η βραβευμένη Frances Mc Dormant στη Νέα Υόρκη), ο Κώστας Ανταλόπουλος τον Κέβιν και ο Συμεών Κωστάκογλου τον Κύκνο. Ένα αναπάντεχο ερωτικό τρίγωνο σε ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στην μαύρη κωμωδία και το υπαρξιακό θρίλερ, όπου όλοι «αρνούνται ρητά και κατηγορηματικά να περάσουν την ζωή τους δυστυχισμένοι».

«Ο Κύκνος», το διεθνώς επιτυχημένο έργο της Αμερικανίδας συγγραφέως Elizabeth Egloff, σε μετάφραση Μαργαρίτας Δαλαμάγκα – Καλογήρου και σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου αναμένεται να ολοκληρώσει τις παραστάσεις του την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019.

Με αφορμή τη συμμετοχή της στην παράσταση (παραγωγή του θεάτρου «Αγγέλων Βήμα» για την Καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «ΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ ΜΑΣ;»)  η Υρώ Λούπη, αποκαλύπτει στο Culture Press, άγνωστες πτυχές του έργου και όχι μόνο!

03 Ο Κύκνος ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ

-Έχετε διαγράψει μία μεγάλη πορεία στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ποιο μέσο σας εκφράζει περισσότερο ως καλλιτέχνιδα;

Υ.Λ.: Το θέατρο για μένα είναι θα είναι πρώτο στην ιεραρχία. Εκεί ο ηθοποιός συναντά το κοινό και η επαφή είναι άμεση. Είναι θνησιγενές. Αυτό κάνει κάθε παράσταση μοναδική, παίζεις χωρίς δίχτυ προστασίας, δεν υπάρχει το «δεν το έκανα καλά πάμε πάλι» σε αντίθεση με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση που επίσης αγαπώ πολύ . 

-Έχετε συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως ο Μιχαηλίδης, ο Γραμματικός, ο Λαζάνης κ.ά . Μετά από όλη αυτή την πορεία με αυτούς τους μεγάλους δασκάλους, υπάρχει κάτι το οποίο κρατάτε ως ένα ξεχωριστό μάθημα;

Υ.Λ.: Κάθε συνεργάτης ποσό μάλλον μεγάλοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες έχουν να σου διδάξουν πράγματα και αυτό είναι το όφελος ,αυτό σε βοηθά να εξελιχθείς . Στο χέρι σου είναι να τα αξιοποιήσεις. Πράγματι έχω συνεργαστεί με σπουδαίους ανθρώπους και είμαι ευγνώμων για αυτό. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των ανθρώπων: η απόλυτη αφοσίωση στην τέχνη τους. Το μάθημα είναι ένα: θέλει πολύ αγάπη, πολύ κόπο, πολύ δουλειά και εντιμότητα, τουλάχιστον απέναντι στην τέχνη σου, για να καταφέρεις να παράξεις ένα έργο που θα αφορά ουσιαστικά και θα ψυχαγωγήσει κυριολεκτικά τον θεατή.

02 Ο Κύκνος ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ

-Ποιες αλλαγές φέρει ο Κύκνος στη ζωή της Ντόρας, της ηρωίδας που υποδύεστε;

Υ.Λ.: Ο κύκνος εισβάλει κυριολεκτικά στη ζωή της Ντόρας για να πραγματώσει τα όνειρά της. Μεταμορφώνεται στον άντρα τον ονείρων της . Την ελευθερώνει αγαπώντας την χωρίς να την οριοθετεί .

-Τι πιστεύετε ότι συμβολίζει ο Κύκνος στο έργο;

Υ.Λ.: Ο κύκνος είναι ένα μονογαμικό ζώο όμορφο και περήφανο. Η Ντορα έχει ανάγκη να την αγαπούν , Θέλει έναν άντρα να της αφιερωθεί να την ελευθερώσει από τα δεσμά της κατάθλιψης και της μοναξιάς . Ο κύκνος συμβολίζει την απόλυτη αγάπη την απόλυτη δέσμευση  την απόλυτη συντροφικότητα .

-Πώς ορίζει η Ντόρα την ευτυχία;

Υ.Λ.: Ευτυχία για την Ντόρα είναι να έχει έναν άντρα στο πλευρό της που να την αγαπά και να επιμένει. Μιας και όλες της οι σχέσεις την εγκατέλειπαν με τον ένα η τον άλλο τρόπο, θέλει έναν άντρα που δεν θα την αφήσει  και που θα την βγάλει από την βασανιστική μοναξιά της και το αδιέξοδο τέλμα που έχει βυθιστεί .

-Ερμηνεύοντας την Ντόρα, τι επιθυμείτε να μεταφέρετε στο κοινό;

Υ.Λ.: Το δίκιο της γυναίκας που έχουν περάσει τα χρόνια χωρίς να έχει βρει τον αληθινό έρωτα, το δίκιο ενός ανθρώπου που είναι βουτηγμένος στην κατάθλιψη, γιατί η ζωή του έχει πάρει μια διαφορετική τροπή από αυτή που θα ήθελε .

01 Ο Κύκνος ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ

- Κατά τη γνώμη σας, ποια στοιχεία του «Κύκνου» το καθιστούν ως ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα διεθνώς;

Υ.Λ.: Το έργο ισορροπεί μεταξύ του ρεαλισμού και του σουρεαλισμού ,του υπαρξιακού θρίλερ και της μαύρης κωμωδίας . Είναι ουσιαστικά ένα ερωτικό τρίγωνο μόνο που το τρίτο μέλος είναι ένας κύκνος αυτό είναι που το κάνει ποιητικό. Ο Κύκνος έχει πολλούς συμβολισμούς αφήνει ελεύθερη την φαντασία του θεατή που τον προκαλεί να δώσει τις δικές του απαντήσεις στους προβληματισμούς του έργου .

Έχει έντονο ρυθμό ,πολλές μεταβάσεις και απροσδόκητο τέλος .

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Υ.Λ.: Όταν κανείς σχέδια ο Θεός γελάει ! Να είμαι  πρωτίστως ευτυχισμένη και κυρίως ψύχραιμη !