Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 21:56

Αποδομώντας την έννοια του Κύκνου

Συνέντευξη του Σταύρου  Στάγκου στη  Ράνια Παπαδοπούλου

 Ένα αναπάντεχο ερωτικό τρίγωνο σε ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στην μαύρη κωμωδία και το υπαρξιακό θρίλερ, όπου όλοι «αρνούνται ρητά και κατηγορηματικά να περάσουν την ζωή τους δυστυχισμένοι». Η Ντόρα, μια νοσοκόμα κοντά στα σαράντα, ζει πάνω στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Νεμπράσκα, ως ερωμένη του Κέβιν. Ένα βράδυ εισβάλλει επεισοδιακά στο σπίτι της ένας κύκνος, που σύντομα μεταμορφώνεται σ’ έναν ορμητικό και απρόβλεπτο άντρα, που την ερωτεύεται… Η Υρώ Λούπη ερμηνεύει την Ντόρα (ένα ρόλο που έχει ερμηνεύσει η βραβευμένη Frances Mc Dormant στη Νέα Υόρκη), ο Κώστας Ανταλόπουλος τον Κέβιν και ο Συμεών Κωστάκογλου τον Κύκνο. Ένα αναπάντεχο ερωτικό τρίγωνο σε ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στην μαύρη κωμωδία και το υπαρξιακό θρίλερ, όπου όλοι «αρνούνται ρητά και κατηγορηματικά να περάσουν την ζωή τους δυστυχισμένοι».  «Ο Κύκνος», το διεθνώς επιτυχημένο έργο της Αμερικανίδας συγγραφέως Elizabeth Egloff, σε μετάφραση Μαργαρίτας Δαλαμάγκα – Καλογήρου και σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου αναμένεται να ολοκληρώσει τις παραστάσεις του την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019.

Ο Σταύρος Στάγκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε σκηνοθεσία στην Αθήνα. Είναι πατέρας τριών παιδιών. Έχει σκηνοθετήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις (ενδεικτικά): P.O. BOX: UNABOMBER των Gergana Dimitrova και Zdrava Kamenova, ΟΙ ΑΤΡΩΤΟΙ του Torben Betts, ΤΥΦΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ του Ανδρέα Φλουράκη, ΜΟΝΟΓΑΜΙΑ του Μάρκο Αντόνιο ντε λα Πάρα, ΣΚΙΕΣ ΚΑΙ ΦΩΣ:ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ, THE PRIDE του Alexi K. Campbell, ΚΡΕΒΑΤΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΑΚΕΣ του Άλαν Μπένετ, Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ ΚΑΙ Ο ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΑΣΤΕΡΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ, Η ΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΟΝΕΙΡΟΧΩΡΑ, ΧΑΝΣΕΛ ΚΑΙ ΓΚΡΕΤΕΛ: ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΟΚΟΛΑΤΟΔΕΝΤΡΟΥ κ.α. Από το 1988 μέχρι σήμερα, σκηνοθέτησε τηλεοπτικές σειρές, ταινίες μικρού μήκους για τις οποίες βραβεύτηκε, πάνω από σαράντα ντοκιμαντέρ για πολλά από τα οποία απέσπασε βραβεία, ταινίες κινουμένων σχεδίων, πολλές ενημερωτικές και πολιτιστικές εκπομπές, κοινωνικά μηνύματα και corporate videos, ενώ έγραψε δυο σήριαλ για την τηλεόραση. Από το 2005 μέχρι το 2007 διετέλεσε Διευθυντής Ελληνικού προγράμματος του ΑLPHA.  Από τον Απρίλιο του 2007 μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 διετέλεσε Διευθυντής τμήματος μυθοπλασίας στον ΑΝΤΕΝΝΑ.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση των παραστάσεων του έργου, ο σκηνοθέτης αποδομεί στο Culture Press την έννοια του κύκνου.

02 Ο Κύκνος ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ

-Ο Κύκνος έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλά θέατρα των Η.Π.Α και διεθνώς.  Στην Νέα Υόρκη, τον ρόλο της Ντόρας ερμήνευσε η Frances Mc Dormant, βραβευμένη με Oscar για την ταινία Fargo των αδελφών Κοέν. Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε αυτό το έργο;

Αυτό που μ εντυπωσίασε σ αυτό το έργο, είναι ο διαφορετικός- θαρραλέος και διεισδυτικός - τρόπος που  προσεγγίζει  κεφαλαιώδη υπαρξιακά ζητήματα όπως η αγάπη, η ματαίωση των ονείρων, η έλλειψη επικοινωνίας, η μονοτονία της σύγχρονης ζωής. Το ότι καταφέρνει να αναδεικνύει  την «σκοτεινιά» της υπαρξιακής αγωνίας,  με χιούμορ και αμεσότητα, δίνει στο έργο αυτό μια ξεχωριστή δύναμη.

-Τι συμβολίζει η επιλογή του Κύκνου για την εξέλιξη της ιστορίας του έργου της Egloff;

Ο Κύκνος συμβολίζει το αναπάντεχο που έρχεται στην ζωή μας και τα ανατρέπει όλα. Αναπάντεχο στο πότε και πώς έρχεται, αναπάντεχο στο πώς είναι, αναπάντεχο στο τρόπο που αμφισβητεί αυτά που θεωρούμε όλοι δεδομένα. Ο Κύκνος συμβολίζει την αγνότητα, αλλά ταυτόχρονα την μοχθηρία και την σκληρότητα κι έτσι αντιπροσωπεύει τον « εν τη γενέσει άνθρωπο».

-«ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΘΕΛΩ ΤΟΣΟ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΩ Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ», αναφέρει ο Κύκνος. Είναι μεγάλο το  τίμημα που πρέπει  να πληρώσει κάποιος για να διεκδικήσει την ελευθερία του;

Αυτό στο οποίο εκπαιδευόμαστε από την αρχή της ζωής μας και προσωπικά και κοινωνικά δεν είναι πώς να διεκδικούμε την ελευθερία μας, αλλά πώς να την ψαλιδίζουμε, να την περιορίζουμε, να την «προσαρμόζουμε». Έτσι η ελευθερία αποκτά μια δραματουργική διάσταση στην ζωή μας και η διεκδίκηση της μετατρέπει τον άνθρωπο σε «ήρωα».  Το θέμα είναι αν έχεις τα κότσια να σταθείς απέναντι και σε όσα    (και σε όσους) στηρίζουν την ύπαρξη και την δύναμη τους στην έλλειψη και την καταπίεση της δικής σου ελευθερίας.

-Ο Κύκνος εμφανίζεται στην Νεμπράσκα, ένα τόπο χέρσο, άχρωμο και βαρετό, εισβάλοντας σε ένα σπίτι που πνίγεται από ματαίωση. Πώς αλλάζει τη ζωή του ζευγαριού η εισβολή αυτού του πλάσματος;

Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει με την εισβολή του Κύκνου στην ζωή της Ντόρας και του Κέβιν, είναι ότι αναγκάζει τους ήρωες να αναμετρηθούν με τα πραγματικά θέλω τους και να βγάλουν στην επιφάνεια την θαμμένη  -κάτω απ το χαλί της καθημερινότητας και της συνήθειας – απαίτηση, «Αρνούμαστε να περάσουμε την υπόλοιπη ζωή μας δυστυχισμένοι, ρητά και κατηγορηματικά αρνούμαστε».

Ημερολογιο

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30