Monday, 17 January 2022 21:19

Το μυστήριο της Μαρί Ροζέ

Συνέντευξη της ηθοποιού Μυρσίνης Μορέλλι στη Ράνια Παπαδοπούλου

Την περίοδο του μεσοπολέμου το άψυχο σώμα μιας νεαρής γυναίκας επιπλέει στις όχθες του Σηκουάνα. Πολυάριθμοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι άκουσαν τις φωνές της ή είδαν τον πιθανό δολοφόνο, με αποτέλεσμα όλοι να είναι ύποπτοι. Οι έρευνες της αστυνομίας βρίσκονται μπροστά σ’ ένα απόλυτο αδιέξοδο και ο Αστυνομικός Διευθυντής του Παρισιού ζητά βοήθεια από τον Αύγουστο Ντυπέν, που τον είχε βοηθήσει στη διαλεύκανση των φόνων της οδού Μοργκ. Μαζί με αυτόν τον ευφυή, εκκεντρικό, περιθωριακό διανοούμενο, ιδιωτικό αστυνομικό και ερευνητή αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν το μυστήριο της νέας δολοφονίας.

«Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ» του Έντγκαρ Άλαν Πόε σε μετάφραση, θεατρική απόδοση και  σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο Δρόμος. Η ηθοποιός Μυρσίνη Μορέλλι υποδύεται τη Μαρί Ροζέ, υπάλληλο καπνοπωλείου και μία εξαιρετικά όμορφη γυναίκα της εποχής, η οποία είχε πολλούς θαυμαστές και επίδοξους εραστές.  Βασισμένο στην πραγματική ιστορία της Mary Rogers, το διήγημα του Πόε, επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, μιλά για μία γυναικοκτονία, ένα ανεξιχνίαστο έγκλημα που συνδιαλέγεται με τη σημερινή εποχή. «Η Μαρί Ροζέ είναι ένα φαινομενικά εύθραυστο και φωτεινό πλάσμα, το οποίο σε ένα πρώτο επίπεδο μπορεί να μπει εύκολα σε κουτάκια και στερεότυπα. Αυτό που αναδεικνύει περίτρανα η Μαρί Ροζέ, είναι ότι δεν πρέπει να κρίνουμε έναν άνθρωπο από το φαίνεσθαι. Η Μαρί Ροζέ είναι μία κοπέλα που έχει αγαπήσει, που πιστεύει στη μία και μοναδική αγάπη, που δεν εξελίσσεται με τον τρόπο που περίμενε. Είναι ένα επίκαιρο έργο, καθώς μιλάμε για μία γυναικοκτονία, κοινωνικό φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε έξαρση τον τελευταίο καιρό. Διάβασα πρόσφατα σε ένα ιταλικό περιοδικό ότι η καραντίνα βάφτηκε από το αίμα των γυναικών. Το έργο βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Η Mary Rogers ήταν υπαρκτό πρόσωπο, την οποία ο Πόε την ονόμασε Μαρί Ροζέ. Ο δολοφόνος της κοπέλας δεν έχει βρεθεί μέχρι και σήμερα. Το γεγονός αυτό με έχει επηρεάσει πάρα πολύ και με παρακίνησε να δεχθώ να υποδυθώ αυτόν τον ρόλο. Προσέγγισα τη Μαρί Ροζέ με πολλή τρυφερότητα. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο Πόε αποδίδει την κάθαρση πράγμα που συμβαίνει στο τέλος της παράστασης και για την ίδια και για τους θεατές», εξηγεί στο Culture Press η ηθοποιός Μυρσίνη Μορέλλι.

7

Τι μας διδάσκει η ιστορία της Μαρί Ροζέ; Η Μυρσίνη Μορέλλι απαντά «Μέσα από την παράσταση βγαίνουν αρκετά μηνύματα. Δεν πρέπει να κρίνουμε από το φαίνεσθαι, αλλά από αυτό που είναι πραγματικά ο άλλος. Κάποιος μπορεί να έχει μία κοινωνική συμπεριφορά για κάποιο λόγο. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι ‘’παίζουμε’’ πάρα πολλούς ρόλους μέσα στην ημέρα μας. Δεν είμαστε μονοδιάστατα πλάσματα. Επίσης, το έργο μιλά για το πώς οι άνθρωποι που είναι πιο ψηλά κοινωνικά και οικονομικά, εκμεταλλεύονται τις πιο χαμηλά κοινωνικές τάξεις για τις δικές τους ορέξεις και καταδικάζει τις συγκεκριμένες πράξεις. Υπάρχουν πάρα πολύ αιχμηρά σχόλια για την αστυνομία και το πώς ενεργεί. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι ο Πόε έγραψε αυτή την ιστορία, γιατί είχε καταλάβει ποιος είναι ο δολοφόνος της κοπέλας και ήθελε να τον σκιαγραφήσει, υποδεικνύοντας στις τότε αρχές ποιος είχε διαπράξει το έγκλημα. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε αποδεκτό και ο φόνος της κοπέλας παραμένει μέχρι σήμερα ένα μυστήριο».

Το «Μυστήριο της Μαρί Ροζέ» ολοκληρώνει τις παραστάσεις του αυτή την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022. Αγορά εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/the-mystery-of-marie-roget/

 

 

Related items