Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2024 19:33

Πάμε Θέατρο: «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» στο Εν Αθήναις

Γράφει η Ράνια Παπαδοπούλου

 Στη σκηνή του Θεάτρου Εν Αθήναις ζωντανεύει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ίσως μία από τις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις του σύγχρονου θεάτρου της τελευταίας δεκαετίας.

«Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» της Κικής Μαυρίδου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη, με τη Ράνια Σχίζα στον ομώνυμο ρόλο, που ξεκίνησε το ταξίδι της πριν από τρία χρόνια στον Πολυχώρο Vault, μεταφέρθηκε για λίγες μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Εν Αθήναις.

Οι πρώτες σκέψεις που σου δημιουργούνται παρακολουθώντας την παράσταση έχουν να κάνουν με το γιατί είναι τόσο επιτυχημένη. Είναι το κείμενο; Η σκηνοθεσία; Η μουσική και το σκηνικό; Ή η ερμηνεία της ηθοποιού;

Κι όμως, η απάντηση είναι απλή. Παρακολουθώντας την παράσταση, ο θεατής θα βιώσει την ουσία του θεάτρου. Δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για να κάνεις καλό θέατρο πέραν από ένα εξαιρετικό κείμενο, μία καλή -έως συγκλονιστική- ερμηνεία, ένα λιτό σκηνικό, μία μεστή σκηνοθεσία και μία ατμόσφαιρα που να βασίζεται σε όλα όσα προαναφέραμε, όπως επίσης στη μουσική και στους φωτισμούς.

Η Μάνα Αυτουνού 2

Η Ράνια Σχίζα καταφέρνει να γίνει η Έλλη Ζάχου Ταχτσή και με μία μοναδική μαεστρία να μεταφέρει τη ζωή και τα πάθη της στον 21ο αιώνα. Μέσα από την ιστορία της, η Έλλη Ζάχου Ταχτσή θίγει ζητήματα που αφορούν και τη σημερινή κοινωνία, όπως η θέση της γυναίκας και οι ρόλοι της, ζητήματα αποδοχής της διαφορετικότητας, ο κάθε είδους ρατσισμός κ.λπ., ενώ ταυτόχρονα ρίχνει φως σε άγνωστες πτυχές της ζωής του Κώστα Ταχτσή.

Ο θεατής μέσα από τη μοναδική ερμηνεία της Ράνιας Σχίζα βιώνει μαζί της την ιστορία της Έλλης Ζάχου Ταχτσή. Από τη νεαρή της ηλικία έως και τον θάνατό της. Τον τρόπο που αντιμετώπισε τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της, όπως επίσης και τις επιλογές της. Άλλοτε κλαίει, άλλοτε γελά και άλλοτε συμπάσχει με την ηρωίδα. Το απλό σκηνικό του Γιώργου Λιντζέρη (ο οποίος έχει επιμεληθεί και το κοστούμι της ηθοποιού), οι φωτισμοί του Βαγγέλη Μούντριχα και η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Μάνου Αντωνιάδη δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ούτως ώστε ο θεατής να μεταφερθεί στο παρελθόν της Έλλης Ζάχου Ταχτσή για να φτάσει κάποια στιγμή στο μέλλον μίας κοινωνίας, που σήμερα συνεχίζει να αποδεικνύεται σκληρή, αλλά όχι μη αναστρέψιμη.

Εν κατακλείδι, στο Θέατρο Εν Αθήναις, η Ράνια Σχίζα και όλοι οι συντελεστές της παράστασης μας αποδεικνύουν τι σημαίνει να βλέπεις καλό θέατρο.

Η παράσταση «Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτσή» παρουσιάζεται κάθε Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 21:15 στο θέατρο Eν Αθήναις (Ιάκχου 19, Γκάζι, 11854 Αθήνα).

Η Μάνα αυτουνού 6

Πληροφορίες:

Η υπόθεση του έργου

Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή, μητέρα του σπουδαίου μεταπολεμικού λογοτέχνη Κώστα Ταχτσή, υπήρξε μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν.

 «Η μάνα αυτουνού». Προσφώνηση απαξιωτική, ειρωνική, σαρκαστική, μα τόσο οικεία, τόσο γνώριμη. Ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα. Σχεδόν ψιθυριστά. Από αυτούς τους ψίθυρους που είναι μαχαιριές στην καρδιά. Που καμιά φορά όμως γίνονται και φονικά. «Ο γιος αυτηνής», ο Κώστας Ταχτσής, δολοφονήθηκε. Όπως «δολοφονείται» σ’ αυτόν τον κόσμο, ότι απειλεί να ξεσκεπάσει την υποκρισία του.

«Η μάνα αυτουνού», από τα λιγότερα φωτισμένα πρόσωπα στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσμο του Κώστα Ταχτσή. Στον οποίο βασίστηκε για να γράψει και το σημαντικότερο έργο του. Το «Τρίτο Στεφάνι». Που αποτελεί, πέρα από μια καταγραφή κι ένα ξεμασκάρεμα της αγίας ελληνικής οικογένειας. Κι αν το «Τρίτο Στεφάνι» ταυτίζεται με την ίδια την Ελλάδα, η ιστορία της μητέρας του, ταυτίζεται με όλα τα κρυμμένα μυστικά, που κρατάμε καλά κλειδωμένα σε σκονισμένα μπαούλα, στοιβαγμένα στα υπόγεια της ψυχής μας.

Η ταυτότητα της παράστασης

«Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτσή»

Μονόλογος

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Κική Μαυρίδου

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση : Μάνος Αντωνιάδης

Σκηνικό / Κοστούμι: Γιώργος Λιντζέρης

Κατασκευή κοστουμιού: Ειρήνη Αβζίδου

Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας

Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Αφίσα παράστασης : Γιάννης Κεντρωτάς

Trailer / Κινηματογράφηση: ORKI Productions

Πρόγραμμα παράστασης: Εκδόσεις  Απόπειρα

Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση

Παραγωγή: VAULT theatre plus

Στο ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή η Ράνια Σχίζα

Την φωνή του χαρίζει στο ρόλο του Κώστα Ταχτσή ο Νίκος Καραθάνος

Διάρκεια: 80 λεπτά

Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/i-mana-aytounou-elli-zaxou-taxtsi

Ημερολογιο

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30