Σάββατο, 09 Μαρτίου 2024 21:08

Ολύνα Ξενοπούλου: Αν είσαι αληθινός ηθοποιός πάντα θέλεις να βρίσκεσαι στη σκηνή…

Συνέντευξη στη Ράνια Παπαδοπούλου

Γέννημα θρέμμα Θεσσαλονίκης, η ηθοποιός και ραδιοφωνική παραγωγός της ΕΡΤ Ολύνα Ξενοπούλου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου της τέχνης, που αναπνέει για το θέατρο. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της Θερινής Ακαδημίας του Εθνικού Θεάτρου στη Λέσβο, με σπουδές Κλασικού Μπαλέτου με τους Λεωνίδα ντε Πιαν και Μάγια Σοφού και Τραγουδιού στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, η Ολύνα Ξενοπούλου έκανε την πρώτη της εμφάνιση στα θεατρικά δρώμενα στις "Ικέττιδες" του Αισχύλου στο ΚΘΒΕ. Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε σημαντικές θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές, επιλέγοντας πάντα να κάνει ό,τι την εκφράζει καλλιτεχνικά.

Ωστόσο, εξίσου σημαντική είναι και η πορεία της στην ΕΡΤ, όπου εκτός από την παραγωγή και παρουσίαση ραδιοφωνικών εκπομπών, έχει εργαστεί και ως παρουσιάστρια τηλεοπτικών προγραμμάτων, εκφωνήτρια ειδήσεων στο ραδιόφωνο, αλλά και στο τμήμα μεταγλωττισμού στις αφηγήσεις ντοκιμαντέρ, στα οποία αναφέρεται και η ίδια στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Όμως, πάνω από όλα, η Ολύνα Ξενοπούλου είναι η φωνή που ακούμε ανελλιπώς κάθε Παρασκευή στις 20:00 και κάθε Κυριακή στις 16:00 στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Η διακριτική, ευαίσθητη, εκλεπτυσμένη ραδιοφωνική παραγωγός και σύμμαχος των ανθρώπων της τέχνης, που έχει γράψει ένα σημαντικό κεφάλαιο στα πολιτιστικά δρώμενα και την ιστορία της ελληνικής δημόσιας ραδιοφωνίας.

Σε ένα μικρό διάλειμμα από τις «Συναντήσεις» της η Ολύνα Ξενοπούλου μιλά εκ βαθέων στο Culture Press για την ιστορία της και τη μεγάλη της αγάπη για το θέατρο.

 Η Ολύνα σε παιδική ηλικία

Η Ολύνα σε παιδική ηλικία

-Από τα χρόνια που φοιτούσατε στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ μέχρι και τις σημερινές σας «Συναντήσεις», ποιοι άνθρωποι και ποιες καταστάσεις, σας καθόρισαν ως την Ολύνα Ξενοπούλου που γνωρίζουμε;

Ο.Ξ.: Στη ζωή μας εκτιμώ πως ο κάθε άνθρωπος που συναντούμε έχει επίδραση επάνω μας άλλοτε μεγαλύτερη και άλλοτε στιγμιαία. Για ‘μένα στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, όπου είχα την τύχη να έχω εξαιρετικούς καθηγητές, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η γνωριμία μου με τον σκηνοθέτη Θόδωρο Τερζόπουλο, Διευθυντή της σχολής και δάσκαλο μου στην υποκριτική στο τρίτο έτος και στις διπλωματικές εξετάσεις. Μου άνοιξε έναν νέο ορίζοντα στην υποκριτική και σκηνική τέχνη.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Εμιρζάς  συνεργάτης και σύντροφος μου, επίσης  υπήρξε μια ουσιαστική παρουσία στη ζωή μου, γιατί ήταν ένας καλλιτέχνης με υψηλή αισθητική και ευαισθησία, συνεπής στις καλλιτεχνικές αναζητήσεις του με γνώμονα την τέχνη. Όταν έφυγε από τη ζωή αιφνίδια το κενό ήταν δυσαναπλήρωτο. Οι φίλες και οι φίλοι μου επίσης αποτελούν το σημαντικότερο κεφάλαιο, αναντικατάστατο και πολύτιμο.

Η εργασία μου στην ΕΡΤ είναι τιμητική

-Είστε μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της ΕΡΤ. Τι σας ώθησε να στραφείτε προς τον κόσμο των media και δη του ραδιοφώνου;

Ο.Ξ.: Έδωσα εξετάσεις στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της ΕΡΤ, όταν αποφοίτησα από τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, ενώ παράλληλα εργαζόμουν στο ελεύθερο θέατρο. Όταν έγινα δεκτή ως επιτυχούσα αποδέχθηκα τη θέση της εκφωνήτριας ειδήσεων και προγράμματος της ΕΡΑ, γιατί με ενδιέφερε το πλούσιο πολιτιστικό και ενημερωτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, ενός οργανισμού δημόσιου χαρακτήρα με υψηλό πολιτισμικό πρόσημο.

Στα απαιτούμενα προσόντα για αυτήν τη θέση ήταν το δίπλωμα της Δραματικής Σχολής, η γνώση της διαχείρισης του λόγου και η γνώση της αγγλικής γλώσσας. Η εργασία μου στην ΕΡΤ είναι τιμητική, το ότι υπήρξα τηλεπαρουσιάστρια του προγράμματος της  και εκφωνήτρια της επίσημα, μου δίνουν μεγάλη χαρά. Συγχρόνως, μου παρέχει την οικονομική ασφάλεια που υποστηρίζει κάθε καλλιτεχνική αναζήτηση μου, ενώ μου επιτρέπει να επιλέγω το καλλιτεχνικό περιβάλλον που θα κινηθώ κάθε φορά, με γνώμονα τις αυστηρά καλλιτεχνικές προδιαγραφές.

Στο Πρώτο Πρόγραμμα  της ΕΡΑ στην εκπομπή έχω την παραγωγή και την παρουσίαση της εκπομπής «Συναντήσεις». Είναι μια εκπομπή πολιτιστικού αλλά και ευρύτερου κοινωνικού προσανατολισμού, που προβάλλει πρόσωπα και θέματα που ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη. Στο Τρίτο Πρόγραμμα είχα την παραγωγή και την παρουσίαση της εκπομπής «Ένα διήγημα μια Ανάσα», με αναφορά στο διήγημα ως σημαντικό λογοτεχνικό είδος.

Και οι δύο αυτές εκπομπές μου έδωσαν την δυνατότητα να ασχοληθώ συνολικά με την παραγωγή μιας εκπομπής, μια πολύτιμη εμπειρία για ‘μενα. Επίσης, γνώρισα σημαντικούς συγγραφείς αλλά και προσωπικότητες με σπουδαίο έργο στο ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι, προβάλλοντας το έργο τους μέσα από τα ερτζιανά της Δημόσιας  Ελληνικής Ραδιοφωνίας. (ΕΡΑ).

1270218 Αντιγραφή

-Το θέατρο ωστόσο, δεν έχει λείψει από την καθημερινότητά σας, δεδομένου ότι το υποστηρίζετε μέσα από τις εκπομπές σας. Μετανιώνετε που δεν συμμετείχατε ως ηθοποιός σε περισσότερες παραστάσεις;

Ο.Ξ.: Είμαι εν ενεργεία ηθοποιός και όταν πιστεύω σε ένα έργο, σε μια συνεργασία ή σε  ένα ρόλο έχω την δυνατότητα να τα πραγματοποιήσω.  Όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκα ως ηθοποιός και με την εταιρία «Θεάτρου Χωρίς Σύνορα» που ήμουν ιδρυτικό μέλος της και  ήταν εν ενεργεία από το 2006 έως το 2018. Δεν ασφυκτιώ καλλιτεχνικά και για ‘μένα είναι πολύ σημαντική η οικονομική ασφάλεια μιας αξιοπρεπούς εργασίας, σε ένα  περιβάλλον που υποστηρίζει τον πολιτισμό. Η ανασφάλεια και συχνά η έλλειψη αξιοκρατίας που επικρατεί στον χώρο μας, ενίοτε με καθιστούσαν επιφυλακτική. Και φυσικά, δεν μετανιώνω γιατί η πορεία μου είναι σύνθετη, πολυσχιδής και γεμάτη πολύτιμες συνεργασίες, γνωριμίες και εμπειρίες.

-Σας λείπει το θεατρικό σανίδι; Πώς καταφέρατε να συνδυάσετε αυτές τις δύο ενασχολήσεις σας;

 Ο.Ξ.: Μου λείπει η επαφή με το κοινό  της ζωντανής παράστασης και η μυρωδιά της σκηνής. Λατρεύω το θέατρο και την υποκριτική τέχνη και είναι η βαθιά μου έκφραση. Εάν είσαι αληθινός ηθοποιός πάντα θέλεις να βρίσκεσαι στο φυσικό σου περιβάλλον, στην σκηνή ή στα γυρίσματα στο τηλεοπτικό “set”.

Είμαι ανοιχτή σε κάθε συνεργασία
που έχει καλλιτεχνικό πρόσημο

-Στις 2 Δεκεμβρίου, ανήμερα των γενεθλίων της Μαρίας Κάλλας, σας απολαύσαμε στο θεατρικό αναλόγιο «Grippe Morale- Μαρία Κάλλας: τελευταία πράξη» στην Οικία Κατακουζηνού. Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον κ. Φοινίτση;

Ο.Ξ.: Με τον Δημήτρη Φοινίτση έχω συνεργαστεί και στο παρελθόν. Εκτιμώ την καλλιτεχνική του προσωπικότητα και τον τρόπο που προσεγγίζει την τέχνη. Το κείμενο που έγραψε είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και τον ευχαριστώ που μου το εμπιστεύτηκε για να παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Κατακουζηνού, με αφορμή τον εορτασμό των γενεθλίων της Μαρίας Κάλλας. Ήταν μια υπέροχη και αλησμόνητη εμπειρία.

Στις 2 Μαρτίου 2024 είχα τη χαρά να απαγγείλω ποιήματα της βραβευμένης ποιήτριας από την Ακαδημία Αθηνών κας Χρύσας Κοντογεωργοπούλου. Μια εξαιρετική συλλογή αφιερωμένη στην Μαρία Κάλλας με τίτλο «Εξ αποστάξεως» από τις εκδόσεις 24 γράμματα. Παρουσιαστηκε στο Μουσείο Μαρία Κάλλας και θεωρώ τον εαυτό πολύ τυχερό και ευλογημένο και για τις δύο αυτές παρουσιάσεις. Η Μαρία Κάλλας είναι ανυπέρβλητη Μούσα και μια συναρπαστική προσωπικότητα. Η πολυτάραχη ζωή της, η ευαισθησία της και το τεράστιο ταλέντο της, συνθέτουν το τέλειο σκηνικό τόσο για τους ερμηνευτές όσος και για τους αποδέκτες κάθε σκηνικής πράξης που προέρχεται από εκείνην και την περικλείει.

32261060

-Είστε ανοιχτή σε νέες συνεργασίες;

Ο.Ξ.:Είμαι ανοιχτή σε κάθε συνεργασία που έχει καλλιτεχνικό πρόσημο, χαίρομαι να γνωρίζω νέους δημιουργούς και να εμπνέομαι από αυτούς. Η ζωή μας οδηγεί μπροστά με μοναδικά «σοφό» τρόπο. Φτάνει να είμαστε διαθέσιμοι και ανοιχτοί στον ορίζοντα που βρίσκεται μπροστά μας, εκτιμώντας βαθιά το αληθινό δώρο που μας προσφέρεται όσο είμαστε ζωντανοί και υγιείς. 

olina xenopoulou 02

Ημερολογιο

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31