Sunday, 29 March 2020 15:26

Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο: μία πλατφόρμα πολιτιστικής διπλωματίας

Written by

Συνέντευξη της Σίσσυς Παπαθανασίου στη Ράνια Παπαδοπούλου

ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2019: 4 τιμώμενες χώρες, 30 εκδηλώσεις, 20 παραστάσεις, 15 νέα ελληνικά και 5 ξένα έργα, 15 συγγραφείς, 20 σκηνοθέτες, συγγραφείς και Ακαδημαϊκοί από 20 χώρες, διεθνές επιστημονικό συνέδριο, 5 εργαστήρια γραφής και μετάφρασης, 120 καλλιτέχνες. Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, διοργανώθηκε για 16η συνεχή χρονιά στην Αθήνα στο τέλος Σεπτέμβρη, με θεματικό άξονα την Μνήμη και μότο «In memory we trust»

«Η ύπαρξη φορέων όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο είναι πολύ σημαντική για τη διαμόρφωση ενός άλλου τοπίου στη θεατρική κατάσταση πραγμάτων στην Ελλάδα. Ενός τοπίου που συμβάλλει στην προώθηση της δημιουργικότητας και τη διαμόρφωση συνθηκών διαλόγου ανάμεσα στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας και το κοινό, ανάμεσα σε Έλληνες δημιουργούς και τους ξένους ομόλογούς τους. Νέοι αλλά και καταξιωμένοι συγγραφείς έχουν την ευκαιρία να δουν επί σκηνής τα κείμενά τους σε πρώτη παρουσίαση. Νεότεροι αλλά και δοκιμασμένοι σκηνοθέτες και λοιποί καλλιτεχνικοί συντελεστές να δοκιμαστούν και να διερευνήσουν τους όρους και μετασχηματισμούς μιας θεατρικής παρουσίασης σήμερα, που επαναφέρει σε πρώτο πλάνο την πρώτη ύλη του θεάτρου, το κείμενο», υπογραμμίζει η κα. Σίσσυ Παπαθανασίου, Διευθύντρια στη Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Πρόεδρος του Οργανισμού.

Το Φεστιβάλ είναι ένας ανεξάρτητος φορέας που στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και που κατάφερε ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης να διοργανώνεται απρόσκοπτα.

«Δεν έχουμε λάβει έως τώρα κάποια επιχορήγηση από κρατικό φορέα. Έχουμε την υποστήριξη από την αρχή του Ιδρύματος Ι. Κωστοπούλου και από φέτος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση. Ωστόσο σίγουρα μία κρατική επιχορήγηση αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να υποστηρίξει πλήρως τις εργασίες του Οργανισμού, που διαρκώς αναπτύσσεται με διεθνείς συνεργασίες, συμμετέχοντας σε έναν διεθνή θεατρικό διάλογο που ανοίγει νέους δρόμους για την Ελληνική δραματική και σκηνική γραφή και εκπαίδευση εντός και εκτός της χώρας», αναφέρει η κα. Παπαθανασίου. «Αυτό το εκτός της χώρας», είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό του Φεστιβάλ, όπως δηλώνει η Πρόεδρος του Αναλογίου, προσθέτοντας: «Το Αναλόγιο αποτελεί πλατφόρμα πολιτιστικής διπλωματίας. Ταυτόχρονα συμβάλλει στην προβολή της εικόνας μιας χώρας που έχει συνείδηση της μνημονικής σκευής της και του παρελθόντος της, επίγνωση του παρόντος και διεκδικεί το μέλλον της. Φέτος παρουσιάστηκαν πέντε ξένα έργα, τα οποία μας έδωσαν τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τη σύγχρονη διεθνή δραματουργία, θέτοντας το θέμα της πολυπολιτισμικότητας στο προσκήνιο. Επίσης, το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα με θεματική “ Η Αρχαία Ελληνική Τραγωδία στο μεταίχμιο πολιτικής και παράστασης” και με συμμετέχοντες καθηγητές, καλλιτέχνες, δημιουργούς και σπουδαστές από όλο τον κόσμο, προσέφερε το κατάλληλο έδαφος για την ανάδειξη των αρχαιοελληνικών μύθων,- της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και των κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας ως πάντοτε καίριο υλικό για τη δημιουργία ανά τους αιώνες».

Οι εργασίες για το επόμενο Φεστιβάλ Αναλόγιο, που θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο του 2020, έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν τα έργα τους ηλεκτρονικά στο e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. μέχρι το τέλος του 2019.

 Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό "Το Πρακτορείο", ΑΠΕ, Οκτώβριος 2019