Sunday, 29 March 2020 18:01

Γράμματα στη Νόρα: Μια παράσταση με βάση ερωτικές επιστολές του Τζέιμς Τζόις

Written by

Συνέντευξη της ηθοποιού Πηνελόπης Φλουρή στη Ράνια Παπαδοπούλου

Τα "Γράμματα στη Νόρα", το εμβληματικό έργο του James Joyce, βασισμένο στην μετάφραση της Κατερίνας Σχινά, έπειτα από ένα sold out  κύκλο παραστάσεων, επέστρεψε από Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019 και για 12 μόνο παραστάσεις στο Faust – Bar-Theatre-Arts. Η Πηνελόπη Φλουρή και η Ομάδα Abnormal καταπιάνονται με το σπάνιο και ατόφιο υλικό των ερωτικών επιστολών του Τζέημς Joyce  προς την Νόρα Μπαρνάκλ.

Τι ώθησε ωστόσο την Πηνελόπη Φλουρή να καταπιαστεί με το κείμενο του Joyce; «Ο Joyceάθελα του έχει αφήσει μια σπουδή επάνω στον έρωτα και στις εκφάνσεις του. Είναι αδύνατον, οι ερωτικές επιστολές του να αφήσουν κάποιον αδιάφορο. Σήμερα με σιγουριά μπορώ να πω ότι αυτή η  ιστορία είναι τόσο προσωπική που πρέπει τελικά να  την  ακούσουν όλοι.  Σε κάθε λέξη ξεδιπλώνεται ένα συναίσθημα. Kάθε επιστολή φωτίζει και μια διαφορετική πλευρά της προσωπικότητας του συγγραφέα- ερωτευμένου. Κάπου εκεί θα συναντήσει αναπόφευκτα ο καθένας κάποιο δικό του κομμάτι και θα ταυτιστεί . Αυτή η ταύτιση  είναι αναγκαία για να έχει νόημα η μεταφορά των γραμμάτων σε θεατρική πράξη.  Ταυτιζόμαστε με τον Joyce ακόμα και στις πιο σκοτεινές του στιγμές», απαντά η ηθοποιός.

Όσον αφορά τη δραματουργική προσέγγιση του έργου, η Πηνελόπη Φλουρή επισημαίνει: «Καθώς διάβαζα τις επιστολές , παρατήρησα ότι όσο πιο τολμηρή , (κατά πολλούς)  χυδαία, γίνεται η γραφή του Joyce τόσο πιο ποιητικά θυελλώδης είναι.  Παραληρηματική, με πυκνότητα λόγου και φόρτισης. Με ενδιέφερε λοιπόν εξαρχής να αντιμετωπίσω αυτές τις επιστολές ποιητικά. Θωρώ ότι η ποίηση απουσιάζει από την εποχή μας . Δεν μιλάμε ποιητικά . Δεν ζούμε ποιητικά. Το πιάνο επί σκηνής είναι ισχυρό στοιχείο της παράστασης , λειτουργώντας προς αυτήν την κατεύθυνση . Το πιάνο ως ένας ζωντανός οργανισμός όπου πάλλεται και δονείται ακριβώς όπως οι λέξεις  και τα συναισθήματα του  ερωτευμένου. Εκείνου που συνεχώς ερωτά κι ερωτάται. Προσπαθώντας να κυκλώσω  το ανεξάντλητο ζήτημα του έρωτα, χρησιμοποιώ επιπλέον κείμενα από Δ. Δημητριάδη, Γ. Σκαρίπμα, Λ.Κιτοπούλου, Αnne Sexton, κείμενα  που φωτίζουν ακόμη περισσότερο το καρδιογράφημα που παρακολουθούμε».

Η παράσταση φωτογραφίζει έναν κοινά αποδεκτό τόπο παράνοιας, όπου κάθε ερωτευμένος βιώνει μέσα του. Ποιο το αποτέλεσμα αυτής της εσωτερικής πάλης; Η Πηνελόπη  Φλουρή υποστηρίζει ότι «Ο έρωτας μας ξεβολεύει γιατί μας φέρνει αντιμέτωπους με ανομολόγητα πάθη. Μας ξεγυμνώνει και μας ζητάει να σταθούμε με ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό μας.  Ποιος πραγματικά είμαι;   Αυτή η διαδικασία μοιάζει επίπονη, αλλά μας φέρνει πιο κοντά στην ουσία της ζωής.  Αναγνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας μέσα από κάθε εσωτερική πάλη. Συμφιλιωνόμαστε  με τις πληγές μας . Γινόμαστε νικητές και χαμένοι την ίδια στιγμή».

 

Γράμματα στη Νόρα του James Joyce

Παραστάσεις έως 12/11 κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

FAUST Bar Theatre Arts (Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11, Ψυρρή), Τηλ. 2103234095

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό "Το Πρακτορείο", ΑΠΕ, Νοέμβριος 2019