Thursday, 14 February 2019 14:18

Μιχάλης Τσαντίλας: “Ό,τι βλέπουμε δεν είναι ψέμα, αλλά δεν είναι και αλήθεια ”

Συνέντευξη στη Ράνια Παπαδοπούλου

Ο Μιχάλης Τσαντίλας συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά  ενός σύγχρονου μουσικού παραγωγού.  Τραγουδοποιός, μουσικός δημοσιογράφος και δισκοκριτικός, το μικρόβιο της μουσικής τον συντροφεύει από πολύ νεαρή ηλικία. Είναι ο άνθρωπος πίσω από το  “Δένδρο Μοναχό”, ενός  “καθαρά υποκειμενικού blog με αυταπάτες αντικειμενικότητας”, όπως δηλώνει και ο ίδιος, αλλά και ο δημιουργός – ερμηνευτής του τραγουδιού «Wayward Blues», που συμπεριλήφθηκε το 2009 στη διεθνή συλλογή “Rock 4 Life International Volume 14”, μία κυκλοφορία της αμερικανικής εταιρείας Quickstar Productions. Έχοντας στις αποσκευές του ήδη ένα δίσκο (“Σκιά στο μυαλό”, Μετρονόμος 2012), μας παρουσιάζει τη νέα του δισκογραφική δουλειά “What you see is just a lie”, λέγοντας “Ναι” στην αυτοδιαχείριση των καλλιτεχνών.

-What You See Is Just A Lie. Μίλησέ μας για το νέο σου δίσκο

Μ.Τ.:Ο δίσκος περιέχει τέσσερα αγγλόφωνα κομμάτια, τα οποία γράφτηκαν πολλά χρόνια πριν. Επειδή μου άρεσαν και ήθελα να τα κυκλοφορήσω αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ να βρίσκουν θέση σε κάποιο μελλοντικό σχέδιό μου, αποφάσισα να τα κυκλοφορήσω με την μορφή ενός EP. 

-Ο νέος σου δίσκος, θα μπορούσα να πω ότι είναι πιο σκοτεινός και ηλεκτρικός ηχητικά.

Μ.Τ.:  Ήταν μια συνειδητή απόφαση να δοκιμάσω να φορέσω νέους ήχους στα τραγούδια μου. Κι επειδή η θεματολογία τους ήταν κάπως νταουνιάρικη ή μυστήρια, αποφασίσαμε με τους συνεργάτες και φίλους μου, τον παραγωγό Χρήστο Χριστοδούλου και τον κιθαρίστα Χρήστο Σπυράκη, να πάμε προς έναν πιο σκοτεινό ήχο, εμπλουτισμένο με πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία. Η αρχική πρόθεση ήταν δική μου αλλά η ουσιαστική δουλειά δική τους.

-Ό,τι βλέπουμε είναι όντως ψέμα;mtsantilas

Μ.Τ.: Ό,τι βλέπουμε δεν είναι ψέμα, αλλά δεν είναι και αλήθεια. Σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχει ένα τεράστιο κομμάτι της «πραγματικότητας», το οποίο δεν μπορούμε να δούμε, ούτε να αντιληφθούμε μέσω των υπόλοιπων αισθήσεών μας. Τώρα, με την επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου για τον δίσκου, δεν ήθελα να το παίξω έξυπνος ή διαβασμένος. Απλά μου φάνηκε αρκετά πιασάρικος...

-Το εξώφυλλο του δίσκου σου είναι εξίσου  ιδιαίτερο όπως και ο τίτλος του.

Μ.Τ: Ναι, νομίζω κι εγώ ότι έχει κάτι το ιδιαίτερο. Είναι μια παλιά φωτογραφία που είχε τραβήξει η γυναίκα μου, πριν καν την γνωρίσω. Μου την είχε δείξει σε ανύποπτο χρόνο και πάντα σκεφτόμουν πώς θα μπορούσα να την χρησιμοποιήσω ως artwork κάποιας δουλειάς. Αφού κατέληξα στον τίτλο του EP, ήταν εύκολο να κάνω την «αναγωγή» σε αυτό που δείχνει η συγκεκριμένη εικόνα και το όλο πράγμα «κούμπωσε».

- Ακούγοντας τα νέα σου τραγούδια διαπιστώνω ότι  ενέχουν την αισθητική της απομάκρυνσης.

Μ.Τ:Πράγματι, υπάρχει αυτό, αλλά το διαπίστωσα όταν φτάναμε στο τέλος της δουλειάς, τότε που αναζητούσα τίτλο και αισθητική για το artwork. Συνειδητοποίησα, λοιπόν, τότε ότι όλα τα τραγούδια μίλαγαν για μοναξιά, για απομάκρυνση, για μια διάσταση μεταξύ του «εαυτού» και των «άλλων». Έτσι, συγκέντρωσα μερικές ακόμα φωτογραφίες της συζύγου μου, οι οποίες απεικόνιζαν γυμνά δέντρα, μοναχικά πρόσωπα κλπ. και τις ταίριαξα με την αισθητική που είχα στο νου μου. Σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα έπαιξε, βέβαια, και ο γραφίστας Δημήτρης Λαρδής, που έφτιαξε τις μακέτες.

-Ποια είναι τα προτερήματα της αυτοδιαχείρισης της δουλειάς σου;

Μ.Τ.:Το βασικό προτέρημα είναι ότι δεν έχω κανέναν από πάνω μου να με αναγκάζει σε εκπτώσεις ή αποκλίσεις από αυτό που εγώ οραματίζομαι. Υπάρχει επίσης το πλεονέκτημα ότι τα όποια έσοδα έρχονται απευθείας σε εμένα. Διαπίστωσα με αυτή την κυκλοφορία ότι οι μουσικόφιλοι, γνωρίζοντας ότι τα χρήματα που δίνουν πάνε απευθείας στον δημιουργό, γίνονται ιδιαίτερα ανοιχτοχέρηδες και πληρώνουν πολλές φορές τα διπλά και τριπλά από αυτά που ζητάς ως αντίτιμο. Είναι πολύ συγκινητικό αυτό. Ευτυχώς, πάντως, που δε με ρωτάς και για τα μειονεκτήματα της αυτοδιαχείρισης, γιατί θα ξημερωνόμασταν...

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;

Μ.Τ.: Το σχέδιο που είναι πάντα στην κορυφή της λίστας είναι να έχω τη δυνατότητα να συνεχίσω να γράφω τραγούδια και να τα ηχογραφώ. Ήδη έχω στο νου μου τον επόμενο δίσκο μου και κάνω σχέδια επί χάρτου. Θέλω επίσης να παίξω ζωντανά το νέο EP – ελπίζω σύντομα να καταφέρω να ξαναμαζέψω τη σκορπισμένη μπάντα μου και να δουλέψουμε για αυτό τον σκοπό.

Περισσότερες πληροφορίες για το Μιχάλη Τσαντίλα αναζητήστε στο : http://www.michalistsantilas.com/

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε την άνοιξη του 2015